Předchozí 0442 Následující
str. 431

Učiteli J. Procházkovi z Heřmanic byli nekatolíci z Voděrad, Džbahova a Sloupnice dlužili ročně chleb, koláče, vejce, novoroční dar a koledu v úhrnné iummě 24 zl. 34''2 kr., J Rambouskovi z Dolního a Horního Újezda celkem 63 čtvrci žita, 63 koláčů a 189 vajec, F. Střítežskému ze Sebranic ze vsi Lubné, Střiteže a Širokého Dolu koledy neb nového roku 2 fl. 15 kr., 45 chlebů, 45 koláčů, desátku 45 čtvrcí žita a tolikéž ovsa, sv. Řehoře a Zeleného čtvrtku 270 vajec, M. Cáskovi z Gerekvice ze vsi Hrušové, Bohňovic, Bučiny a Javorník 153 čtvrci žita, 113 oblací lnu a 2 fl. 39 kr. novoročního daru, a J. Pachtovi z Morašic ze vsi Morašic, Lažan a Oujezdce 35 čtvrcí žita, tolikéž ovsa a 137 bochniků chleba.

14. 1790 d. 30 října na zámku Litomyšlském. Vrchní Jan Vest nařizuje rychtářům, aby zadržalé platy učitelům ihned byly vyplaceny. — Zevnitř jmenovaný rychtáři! Poněvadž až dosaváde ná-: sledující povinnosti kantorové vaši nepodosáhli, pročež vy rychtáři všem těm sousedům ty, jenž jim dlužné jsou, naříditi neopomenete, že oni do soboty jistotně to všechno, co jim povinni dáti jsou, odevzdati mají, s tím doložením, že vy rychtáři příští sobotu písebnou správu odešlete, zdaž sou povinnovanou daň oni kantoři dostali aneb ne. Kdežto však, kdyby předci nic složeno nebylo, je sem [v] sobotu na kancelář vrchnostenský všechny ty dlužníci přivedete. A sice ty obce jsou povinny : 1. Morašickýmu kantoru: Morašiee, Lažany, Oujezdec za 7 let 147 bochniků chleba, 35 čtvrcí žita a 35 čtvrcí ovsa; Gerekvickýmu kantoru : Hrušová, Bohňovice, Bučina, Oujezdec, Javorníky 114 čtvrcí žita, 62 obláče lnu a 2 fl. 39 kr. Dáno v zámku Litomyským d. 30 Octobris 1790. — Vest vrchní. Od cesty musí bejt zaplaceno od míle 12 kr. Rychtářům do Lažan, Morašic, Oujezdce, Bučiny, Javorník, Hrušový, Bohňovic.

Dr. Č. Zíbrt.

Holičská továrna na majoliku.

(Se 7 vyobraz.)

Světoznámá továrna na majolikové zboží v Holiči na Slovensku nedaleko Hodonína byla založena od Františka I. ve čtyřicátých letech XVIII. století. Proslulými výrobky jejími honosí se dnes všecka významnější musea i sbírky jednotlivců (v Praze Náprstkovo Museum, Museum království Českého, Umělecko-průmyslové Museum, Národopisné Museum). Na výstavách (na př. r. 1885 v Paříži) budí zboží holičské továrny všude zájem. Studiem jeho obírají se u nás vynikající naši znalci, odborníci (především ve svých studiích prof. J. Koula,*) řed. uměl.-prům. musea v Praze Dr. K, Chytil, majitel přebohaté sbírky majolikové red. Fr. Kretz


*) Srv. zejména: Koula, Příspěvky k historii hrnčiřství v Čechách, otisk ze Zlaté Prahy, 1887; téhož články a kresby vČeskémLidu; zvláště nákladné dílo Památky umělecko-prům. v Cechách a dílo o majolice, jež právě v nádherné úpravě se tiskne.

Předchozí   Následující