Předchozí 0046 Následující
str. 37

vaně pilou, dlátem, sekerou, teslicí, pořízem a barvou, soudíme na zámožnost budovatele a důmysl tesařův neb kolářův. (Viz obrazy lomenic.) Lomenice má tři části: dolní bednění až po římsu, horní bednění a kuklu v poměru 8:5: 3. Kukla (přístřešek zastupující useknutý vrchol lomenice a vybíhající z vrchního šáru) bývá polokužel neb jehlan se základnou obdélníkovou neb lichoběžníkovou, šindelem pobitý na 3—5 šárů. Základna kukly má sklon 60°— 90°-120° k hornímu bednění a slově záklopka a nese pamětní nápis červený (v Pohránově na č. 9., v Star. Holicích, Chvojenci, Lánech n. D., Popkovicích, Máteřově, Ředicích, Hrádku a j) neb černý na bílé půdě - - zbytek tehdejší lidové literatury. Záklopa bývala přibita 9 hřeby a délka její byla kolem 16 dm. Černá barva připravena z koptu a sazí, jež v- mléce a vodě byly rozmíchány a k nimž přidáno trochu mouky kořalkou rozdělané. Červená písmena psána štětičkou, nasycenou okrem. Kresba na záklopě statku čís. 2. v Horním Hrádku jest červená na bílé půdě O ú-pravě a významu nápisů většinou švabachem psaných nebudeme se tuto šířiti.*)

Horní bednění bývá též místy malované (Má-teřov, Jesenčany, Pop-kovice). Půda mezi řeza-nicemi (lalěmi),jež obarveny jsou červeně, vyplněna ornamenty žlutými i červenými, černými na bílé půdě. Dubový řims obyčejně bývá rozmanitě řezán a hoblo-


13. Lomenice z Bejště č. d. 27.


14. V Jesenčatiech čís. 18. (malovaná).


') Viz článek „Záklopa na české chalupě" od F. Rosůlka ve Věstníku Ná-rodp výst. českosl č 16. roč. I. 1893-94. a téhož feuill. Z „matriky" našich chalup v Neodvislých Listech č. 20 VIII. 1902.

Předchozí   Následující