Předchozí 0051 Následující
str. 42

22. Domovní dvéře s brankou, polemci a poklopem v Bezděkově č 17. Kreslil J. Hanuš.

značná pro naše Polabí »polenice<, okno 1 m. vysoko od země, 120 až 130 cm. široké a 60 70 cm. vysoké, sloužící k osvětlování síně. V polenici je > poklop*, jenž jsa sklopen slouží v letní době za stůl a má proto nohu. U polenice jest lajice (lavice) pevně do země zapuštěná, na níž stává más-nice a tvarožník; nad ní jsou vidla, na něž se kladou hrnce a dojačky. Okna i dvéře bývají natřeny červeně. Ozdobné a ve slohu stavení jsou dvéře č. 2 v Horním Hrádku.

Síň bývá dlážděna neb má jen »zem« upěchovanou; ve stropě na trámu jest hák neb kruh, na němž visívá oběť porážky, kinaník. V síni jest též pec, u níž jest ohniště s třínožkou a měděncem. Ze síně v levo vcházíme do světnice (seknice), jež bývá vypěchována hlinou. V právo ode dveří jest chlebovka na 4—12 bochníků (18 m dl., 11 m. vys., 12 m. — 14 m. šir.) a plotna. Místo plotny stávala velká kamna, >prsková pec«, černě neb zeleně polévaná na podezdívce s pečínkou, pod níž v^ výklencích uloženy louče neb kukaň s kvočnou. Kout u pece byl vydlážděn a z jara ve »vohradě« chovala se tu housátka. V kamnech zazděn byl litý kamnovec pro vodu. Nad pecí neb poblíž visívá »vidlo« (bidlo) pio šaty a prádlo. V sousedství kamen blízko dveří byl krb, prostor ve zdi 50 cm. dl., 40 cm. vys., z něhož šel komínek do komína a který podnes jest v činnosti v Opočinku, Meličích, Trnávce a j. a v němž se vařil »voběd«, vařívalo jídlo, aneb svítilo loučemi. Vnilřek světnice bývá obílený a mívá (Srch, Hrádek a j.) dokola vysoko od země zelený nátěr, kterýž je také na stropě a vroubí i horní části stěn pod stropem až půl metru širokou stuhou. Na této zelené ploše bývá »stříkání«; bývá totiž plocha zmíněná postříkána barvou červenou a modrou tak hustě, že celek činí dojem plochy fialové. Jak postříkán jest strop, tak postříkána jest i podezdívka. Ve Stéblové éastěji vyskytá se podezdívka bledě modrá a bíle stříkaná.

Strop svělnice bývá bílý neb kropený (na bílé půdě modře neb na

žluté modře a jinak). Seknici osvětlují 2 průčelní okna (80:62 neb 72:68 cm.) obyčejně se spo- léčným středním pratýskem, spo- léčnou římsou a spol. pankálem, jedno do dvora a »okynko« (20:30) zamřížené do sadu. Okenní pratýsky bývají ozdobeny pěknou řezbou dlátovou (Lány n. D.). V seknici na římsu stojí obrázky, aneb se


23. Říms v Bezděkově č. 11.


Předchozí   Následující