Předchozí 0113 Následující
str. 104

z Vřesovic, — Ukousl-li by člověka vzteklý pes, jestli muž, vezmi od pacholátka moč jeho a dej vypíti. Pakli jest žena, tehdy od děvčátka. Též skrze něho učiněné a zkušené. — Proti klání a bodení v bocích, nebo v životě, nic jsem nepoznal lepšího nad loto: vzíti jablek schnilejch a stlouci je v moždíři a na šat namazati vohřejíc, co by mohl obdržeti; tu kde bode, přiložiti dvakrát nebo třikrát a v teple ležeti. Prvního flastru nechati ležeti, až uschne, potom znovu tím novým namazati a přiložiti. Skusil toho pan Jaroslav Trčka.«

Dr. Čeněk Zíbrt:

Úřední zapovědi „zlých" obyčejů na Moravě r. 1874.

Laskavostí přítele p. tajemníka K. Křena dostalo se mi několik úředních zapovědí z Moravy, namířených proti obyčejům, oblíbeným mezi lidem. Podobné úřední zákazy uveřejnil jsem po různu ve svých studiích o lidových obyčejích a pověrách. Tuto otiskuji další doklady, poměrně dosti mladé, z r. 1874, zápovědi. vydávané od okresního hejtmanství.

1. Ohně při dobývání brambor. Ja sem spozoroval, že obyvatelé tohoto okresu, kdy zemské jabka vykopávají, nať ze zemjaku na hromadu snášejí, která konečně zapálena byva, při kterém ohni se taky i děti účastují. Poněvadž při takovych příležitostech se lehce neštěstí stát může, ano při vítře ten oheň taky dalejc roznesen byt muže, nařizují obecnímu představenstvu tento zlý obíčej hned v obci zakázati, a každého, kdo by sobě takové pálení ješlě dovolil, přísně trestati.

2. Berana (škopa) na posvícení stí nati zakázáno. S příčinou letošího posvíceni se v jedné obci přání objevylo, škopa stí-nati. Tento zastarali surový zvyk, odporuje pokroku nynějšiho času, a jest protiv zákonitému předpisu ze dne 15ho. února 1855 skrze trysněni zvířat. Upozorňuji představenstva obecní na tento předpis, s tím vyzváním samej obnovně prohlásiti a dodati, že protiv samému jednajícím trestní vyjednáváni zavedeno bude.

@NZ@Otázky a odpovědi

* Co si povídají havíři. (M. Rybák.) Při vypravování o zašlém hornictví v Horách Matky Boží slyšel můj otec toto: »Dyž přišli Horáci na zlato, vystoup jim pergmandl v tej podobě jako pes a vokatéjší a dyž zpívali světskou písničku, zhas jim světlo."     V. Rataj.

Předchozí   Následující