Předchozí 0141 Následující
str. 132

Č. 10. Skřítek Kubíček pod hřibem.


Č. 11. Havran vysvobozuje prince Junáka z dračí moci.

matce K. J. Erbena a Boženy Němcové, z vděčnosti, že zlatým klíčem svého umění odemkli brány básnického ráje českých pohádek«. Referujeme od začátku Českého Lidu o lidovém umění, pokud ho používá prakticky umělec při své tvorbě. Po té stránce tedy všímáme si nové knihy T. E. Tisovského.

Spisovateli, dobrému znalci pohádek českých, podařilo se z prvků našich pohádek sestaviti skladbu umělou, ale věrně v duchu a v tradici lidových zkazek. Obsah podávati není již .účelem naším. Knihu si přečte a prohlédne i čtenář dospělý s chutí a odloží s uspokojením, zadumá se do dětských, šťastných dob, kdy věřil, poslouchaje ztišen a s napjetím, jak draci vládli na zemi i ve vzduchu, jak skřítkové a trpaslíci bloudili podzemními skulinami a laškovali v domácnosti, jak princové jezdili na dobrodružné, odvážné cesty, vysvobozovali princezny a zakleté z vlády netvorů ... Z toho všeho uvil T. Tisovský rozkošnou pohádku o králi Myškoví a princi Janákovi.

Název této stati vybízí, abychom si všimnuli, jak nová kniha opatřena jest obrázky A. Scheinera. Umělec znamenitě provází pohádku kres-


Č. 12. Dědeček vypravuje pod ořechem o skřítcích.


Předchozí   Následující