Předchozí 0245 Následující
str. 236

Ornament polabský vyobrazen péčí Jos. Hanuše několika kresbami a popisem vybraných kusů rozmanitých: 1. ozdoby okřídlí z několika osad (str. 235.) ; 2. kovářské ozdoby (siř. 235); 3. malovaná postel z Čivic ; 4. myrta z Hrádku; 5. ko-lářské ozdoby (str. 235).

Pěkný typ dřevěného stavení z Polabská zachován jest na chalupě v Odr. Veselí č. 4, jejíž svérázné průčelí poučuje o úpravě a výzdobě staročeských dřevěných slaveb (str. 23fi ) R^bárna z Opočinku (str. 237.) a zvonička z Bezděkova (str. 238) podávají ukázky, jak jest zařízen dvůr rybářské chalupy, jejíž majitel právě rozvěsil sítě po lovu, a jak podle starých vzorů sestavena vidlicovitá zvonička v Bezděkově, v působišti Jos. Hanuše. Pro Národopisnou Výstavu Českoslovanskou popsal svatbu na Ho licku pan Karel Kožíšek, řed. měšť školy v Holicích a okresní inspeklor v Poděbradech. Látku čerpal z knihy a líčení oblíbeného družby Václava Bažanta z Ředic, jehož vyobrazení i s krojem starodávným viz na str. 239. Z Polabí zajdeme až na Slovácko na svatbu šťastných novomanželů, oděných pravým slováckým krojem a svatebními úbory, jak je vylíčil v IV. roč. Č. L. řed. Jos. Klvaňa (vyobr. str. 240).

Na konci připojeno vyobrazení mladé ženy vdané z Poděbradská, oděné v půvabný, originální kroj z konce věku XVIII. (str. 241.).


8. Myrta z Hrádku. Kreslil B. Studna.

Ant. Blažek:

Vlci a vlkodlaci na Chrudimsku.

Jak svědčí řada místních názvů osad jako Vlčnov, Vlčí hora, Přestavlky (zdržovalo se tu prý »přes sta vlků«) a j., pobíhalo někdy v hustých lesích a doubravách našich množství vlků. Jisto je, že tito nemilí vetřeli i ještě ve druhé polovici XVII. věku v samé blízkosti města Chrudimě v hojnosti se zdržovali vedle četných rysů, divokých koček a j. dravců. Vysvítá to nade vši pochybnost již z toho, že rada města Chrudimě r. 1660, kdy znovu zřízenému poles-nému plat vyměřovala, mezi jiným ustanovila, co týž má brali »střel-ného« za každý kus zastřelené zvěře pernaté a srstnaté a jmenovitě, kolik se mu má dostati za skolení vlka (1 kopa krejc), kocoura divokého (24 kr.), lišky (24 kr.) a t. p.

Vlci většinou chytáni do jam. jichž slopy tu a onde ještě dnes


9. Průčelí chalupy v Odr Veselí č. 4.


Předchozí   Následující