Předchozí 0479 Následující
str. 471
byly do Londýna poslány. Ze starých výšivek a součástí krojových, zapůjčených od pražských museí, učiněn výběr representačních kusů, které v efektním sestavení jsou zároveň ozdobou pražské síně i ukázkou vzácné umělecké tvořivosti českého lidu. Rada fotografických snímků — pohledy na dřevěné stavby, české kroje a typy — jakož i výběr publikací (mezi nimi i »Český Lid«) doplňují tuto část výstavy, která jistě upoutá pozornost odborníků i širších kruhů.    R. Tyršová.

@NZ@Otázky a odpovědi

* Kroj žen z konce věku XVI. (J. Kr., ak.) Viz Winter Zikm. Dějiny kroje v zemích českých II. Obraz, jehož se týká Váš dotaz, znázorňuje Kateřinu Tomkovu z Kynšperku (f r. 1599.). Srv. A. Sedláček, Hrady a zámky XI. str. 280.

* Peciválové. Zajímavými figurkami našich dědin asi do polovice minulého století byli t. zv. peciválové, kteří pece, v nichž se někdy i vařívalo, opravovali a vymazovali. Celí umounění potulovali se za tímto svým zaměstnáním ode vsi ke vsi. Přespávali obyčejně v peci, kamž mnohdy vlezli často bez vědomí domácích. Kdesi prý zatopili v peci, v níž takový >slepý« noclehář vězel. Ten byv horkem probuzen, opřel se do kamen a k úžasu domácích vrazil probořenými kamny do světnice. Může někdo více o těchto peciválech, jich práci a životě pověděti?    A. Blažek.
* Kdy se hoření sbírá. Bába kořenivá, Novotná z Poříčan u Č. Brodu, má své kořenářské vědomosti ze svého rodiště Podešic u Sedlčan. Ví, kdy se koření sbírá: 1. Před sv. Jiřím (první bylinka: sněženka := bledule i podsněžník). 2. Před sv. Markem (sbírá v kolejích po cestách). 3. Po sv. Marku za týden (na rovinách). 4. Před Filipem a Jakubem (smetaník, spořeček, verunka, kořen kapradlový a ještěrčí, beraní vocas či psoser = Ghenopodium bonus Henricus, šedivý bodlák, brátvička). 5. Před sv. Janem Nepomuckým (vlásky P. Marie = suchopýr, kudrnatý balšán, prostřelenka, plandák r= druh jetele bílého, zimičí korálky = plicník). 6. Před sv. Janem Křtitelem (ten den také, a to mezi 11—12 hodinou dopolední. Sbírají se: »kravský roh,« polej, bedrník, stozrnko m Herniaria, černobejl, mateřídouška a mnohé jiné léčivé a aromatické rostliny). 7. Před sv. Annou (pomněnka, zázvůrek, protěž, toten, totenec = krvavec). 8. Před sv. Máří Majdalenou (láska boží == smil písečná, řebříčkový květ, jitrocí, herbávník, krupičník). 9. Mezi >Matkama Božíma* v srpnu (všecko koření). Prosím o podobné údaje od podobných koře-nářek.    Oldra J. Novotný.

Předchozí   Následující