Předchozí 0079 Následující
str. 76

Osázení koruny české z Národopisné Výstavy r. 1895.

hodnou a zajímavou studii »Českoslovanské vzory květinových skupin (ornamentů) a jich užití v našem zahradnictví, v Praze, nákladem A. Reinwarta.« Tam dovolávaje se návrhů a zkušeností p. řed. Thomayera, podává pěkný návod i kresby ku provedení vzorů lidových při květinové výzdobě. Se svolením p. red. Fulína vybíráme pro praktické čtenáře, co souvisí s programem Českého Lidu, jak již bylo naznačeno, s praktickým těžením ze studia ornamentiky lidové.

Až dosud převládaly v našich zahradách, v malých soukromých i velkých veřejných sadech vesměs vzory cizí, slýchali jsme mluviti n parku francouzském a anglickém a o kobercových skupinách, po většině dle vzorů německých pořádaných. Teprve v posledních letech, kdy studium lidové, domácí naší ornamentiky vzkvétá, učinil pokus ředitel městských sadů v Praze p. Fr. Thomayer a zaváděl do svých původních vzorů skupin mosaikových, nákresy podle vzoru lidové ornamentiky československé. Napsal o tom v časopise Česká Flora zvláštní článek. Sestavil skupinu základních motivů, snůšku základních tvarů, které jsouce přizpůsobeny, mohou býti použity při sestavování květinových skupin, ba i celých květnic.

Veškeré ornamenty tyto představují předměty, s kterými lid se stýkal: květ jabloňový, růžový, karafiát, chrpa, slunečnice, tulipán, jablíčko, srdéčko


Předchozí   Následující