Předchozí 0149 Následující
str. 146

a přístup, kde bude třeba. Práce tyto mu vzrůstaly přirozeně a tak je v postupu" vydával. Nejdříve seznamoval se s prameny v archivech a uveřejnil výsledky tohoto archivního badání ve zvláštních studiích o archivech Mohelna, Měřína, zámku Černé, Pavlova a Prostoměřic. Sebrav látku z archivů i z tištěných již pomůcek, odvážil se spisovatel na dílo větší. Redakce Moravské Vlastivědy, uznávajíc jeho vlohy a vědění, svěřila mu zpracování jednoho z nejdůležitějších okresů, historicky památného okresu Ivančického, kteréžto dílo provedl se vzornou svědo-mitostí. Byla uvítána tato kniha jednomyslně s uznáním od kritiky.


5. Pečeti ceahů v Ivančicích: l. pekařského; % zednického, tesařského, kovářského a kolářského; S. obuvnického.

Neuplynula dlouhá doba a již překvapuje A. Kratochvíl historickým; spisem, novým, důkladnou monografiií »Ivančiee. bývalé král. město na Moravěj popis dějepisný, místopisný a statistický*- V Ivančicích, v. 8{\ str. (8), 432, hojná vyobrazení. Knihu vydal v; nádherné úpravě Musejní Spolek. Ivančický a budiž mu za to čest, že tímto způsobem představuje si i provádí úkol musejních spolků krajinských, za účinné podpory uvě-í dornělého občanstva ivančického, za přispění zemského výboru, a sněmuj markrítbství moravského.

Kniha,, opatřená úvodní básní měšťana, ivančického, prflf. Frant; J.; Rypáčka a věnováním'» obyvatelům bývalého král. města Ivančic a lepší jich budoucnosti*, zahájena, jest vhodně výkladem o. poloze a rozloze;


Předchozí   Následující