Předchozí 0152 Následující
str. 149

Živnosti (polní hospodářství, řemesla, obchod, průmysl). Soupis úřadů, škol a veřejných ústavů. Ivančice, obec židovská (ghetto).

Vysvitne již z tohoto suchého výčtu obsahu, jak zajímavá a poučná jest kniha Kratochvílova. Podává tu výsledky pracného původního studia dlouholetého, jež místy opravují posavadní názory a ustálené výklady, zvláště v oboru dějin českobratrských. Není to pouhá monografie města Ivančic; zcela oprávněně mohlo by se napsati pod název: Příspěvek k dějinám Českých Bratří na Moravě. Rovněž hledí si spisovatel zasaditi obraz minulosti Ivančic do rámce všeobecných dějin moravských, navazuje jednotlivé místní události na příslušný vývoj událostí moravských vůbec.

Tyto řádky nemají jiného účelu, než upozorniti čtenářstvo Českého Lidu na důležitý spis A. Kratochvíla a podati zároveň ukázky vyobrazení, jimiž text bohatě jest vyzdoben.

Spisovatel zakončuje dílo vzletným doslovem nynějším Ivančicům: >Měšťané, Vy Jste a buďte naší hradbou na jihu naší vlasti, drahé Moravy! Máte znakem 3 korbele. Kéž z jednoho pijete lásku k našemu jazyku a milé vlasti, z druhého vděčnost k minulosti a vytrvalost v budoucnosti, z třetího úctu k předkům a vzájemnou lásku k sobě!«

Kajetán Turek:

Novější nařízení o sanytrnících z r. 1850-2.

1. Jeho c. k. Veličenství ráčil k návrhu ministerií vnitra, vojenství, financí, zeměvzdělání a hornictví nejvyšším rozhodnutím od 7. června 1850 nejmilostivěji schváliti, že má přestati dosavadní právo oprávněných sanýtrníků, dle něhož mohli i proti vůli vlastníka pozemnosti nebo stavení (budovy) kopati zemi sanýtrovou. Dobývání země sanýtrové (gajové) z cizí pozemnosti nebo z cizího stavení zůstavuje se tedy budoucně dorozumění se oprávněných sanýtrníků s vlastníkem pozemnosti nebo stavení. Bach m. p. — Toto nařízení ministra záležitostí vnitřních bylo platné ode dne 14. června 1850 ve všech zemích korunních, vyjímajíc >Pozemí vojenské*.

2. Jeho Veličenstvo císař Pán ráčil k návrhu ministerií záležitostí vnitřních a vojenských nejvyšším rozhodnutím od 22. ledna 1851 schváliti, že se ustanovení, v §§. 4. a 19. nejvyššího patentu o prachu od roku 1807 obsažená, dle kterýchž Israelitům nebylo dovoleno, dělati prach a sanýtr a vésti s věcmi těmito obchod, zrušují. V následku tohoto nejvyššího ustanovení nařizuje ministerium vojenství, aby se budoucně v listinách, ježto úřadové dělostřelečtí budou v příčině povolení k prodeji prachu a sanýtru vydávati, doložka, že se Israelité z tohoto vylučují, vynechala, listiny pak. v nichž doložka tato jest, aby se od prodavačů nynějších nazpět požádaly a za jiné vyměnily. Csorich m. p. — Nařízení toto vydané od ministerium vojenství dne 12. března 1851 bylo platné ve všech zemích korunních.


Předchozí   Následující