Předchozí 0227 Následující
str. 224

6. Pernštýnská cihla v Bohdanči. Kreslil J. Moravec.

Pohřebiště pob. v Blevicíoh (u Slaného), na poloze Libuši nazvané, 9 mohyl homolovitých, v dubovém háji se nalézá nad Blevicemi východojižně ležící v poloze v Mou-činách u Rabího penízu jest kamenitá mohyla, 100 kroků má v objemu (periferie) ovinutá příkopem, jako na Litensku obehnaný Parkan na Korně vsi.

Poklad zlatý na Podmoklech. R. 1771 v senoseéi v Kamenej voda potoční, kotel u Lidyna konci Brantův podemlela a překotila, zlatých knoflíčků' trojího druhu přes korec, semo tamo se vodou dostaly a od lidu roznesly po domícb, polích, dvořích, vesnicích okolních atd. R. 1809 přinesl jeden obyvatel dominikalista z Podmokel dvě husy panu Hetzendorfowi, direktorowi doKrusovic, aby mu k něčemu dopomoh], daroval je paní, aby se přimluvila u pana manžela, která je nechala zabiti jednu po druhé a kuchařka v žaludku nalezla dva kousky podmokelského zlata, nevěděvši, co by to bylo, okázala to paní a paní opět pánu svému, poznal, že je to podmokelské zlato, jenž za 20 fl. stříbra stálo, někde na dvoře Somra neb Brychty či Albrechta ta husa ty dva kousky musela do žaludku dostati. Husy byly krmené, aneb někde pitím. Toho času písařem byl p. Staněk v Krusovicích, potom byl zámeckým zprávcem na Lánech r. 1834, když to V. Kolmusovi vypravoval.

Pohřebiště poh. v Podleštině u Slaného. Ant. Hoch, hospodář starý, srovnával pole podle průhonu do Slanýho, na němž pahrbky byly, pod jedným kamenem nalezl popelnici bronzovou a rozličné šperky, meč, nůž, řetízek bronz, a j. v. Dlouho to doma měl, potom se tím pohodilo a se ztratilo okolo r. Í830.

Pohřebiště poh. v Zelenících u Slaného-na poli Želím, kopáči když dělali okolo silnici k Slanému, tu nejkrásnější okrasu, šperk bronzový vykopali a p. Jos. Pachlovi ho prodali. Nyní v Museum českém.

Vepřík. Pohřebiště ve Vokovicích nalezl jsem 1844. Zde vykopali na pohřebišti poh. kopáči moji bronzového vepříka, kterého p. měřič p. Páchl odkoupil 1849 a posud ho ve své sbírce chová starožitnin; on ale prodal za 6000 zl. svou sbírku národn. Museum českému, tedy i tam se bronzový vepřík můj nalézá!

Smrk. Na českých hranicích k Bavorům na Prachensku, Loketsku,


Předchozí   Následující