Předchozí 0435 Následující
str. 432

Obyvatelia Poník sú postavy strednej, očí a vlasov vo veľkej väčšine čiernych.

Pred troma rokmi začalo sa sťahovanie do Ameriky. Teraz asi 50 poničanov žije tam, daktorí aj so ženami. Príčinou sťahovania sú majetkové pomery. Poničania žijú vedia poľa aj z hory (les). Kupujú drevo, 2 ktorého dorábajú šinglia na odpredaj. Ale posledné roky hora prestala sa na istý čas rúbať a tým značná čiastka zárobku odpadla. — Vysťahovalci posielajú domov peniaze a až na niektoré výminky všetcia mieňa sa do vlasti navrátiť.

Charakteristické je pre Poniky, že Židia nemôžu tam zapustiť korene. Viac sa ich chcelo osadiť, ale všeteia ušli. Obec nedala ím krčmy a v obchodoch, ktoré si zariadili, obyvatelia veľmi málo kupovali.

Lazov, samôt v chotáre ponickom nieto.

Názvy polí: Hriadky, Dolné záhumnia, Kalinovec, Dlhie, Trho-vištia, Gudánovô, Bukovinka, Pod Dúbravou, Maďarov dielec, Medze, Dráhy, Hôrka, Za Stranou, U Klenčoka, Luptákovie vrch, Viňacia, Zastráňa, Šefra-nica, Ihrištia, Dolná hôrka, Súkovô, Háj, Stupky, Vahaništia, Spanie zeme, U šrotu, Šimonov čelicu, Rušenovô, Javorov potok, Gregorov jarok, Pred bane, Blatištia, Králova voda, Flosná púť.

P a á i e n k y: Drienok, Vašarnica, Kopa, Prielohy, Čičerednô, Bôrovia. Stankov vršok, Stráža.

Lúky: Malá a Veľká dolina, Pšeníôka, Jasenov vrch, Žiarec, Lau-kovô, Sviniarka, Homovie boky, Osredok, Žiaková, Zapaľovie, Grúň, Piač-kovô, Hrabovka, Za Bukovinou, Panskie lazy, Driekyňa, Barháčovo, Orav-covo, Fučikovie dolina, Kizelov jarok, Biely potok, U žriedla, Doluvodia, Horedolinia.

Hory (lesy): Žiar, Očovník, Bagaráčovo, Bukovina, Čierny potok, Martinovie, Rerešov jarok, Polána, Nad válovy, Za hornou skalkou, Pri husárovi, Za Chajďanovou, Piarovo uhlisko, Muratovie jamky, Granátka, Kotelnica, Ulmanka, Horný a Dolný mädokyš, Vozárka, Malo úslnia, Vlčí pažerák, Úslnia, Zajacov kút, Grznárová, Holý vrch, Zakameňňa stráňa, Repiská, Zlatý dielec, Za lazy, Čierny diel, Dubov diel, Rafajova skalka, Rakytina, Farská hora, Budislava, Plavno, Zavajanov vrch.

V p ô d e chotáru darí sa vedľa roži aj pšenica, ktorú posledné roku začali siať. V hospodárstve je pokrok; javí sa v tom, že dobré zrno sejú — ak ho nemá doma, kúpi si ho —, začínajú siať ďatelinu (jetel), úhoria a. viac povážajú pole, zavádzajú hospodárske stroje; dnes dreveného pluhu už nieto v obci, kdežto pred 15 rokmi boly skoro len drevené.

Chov dobytka je značný. I tu je pokrok. Začínajú kupčiť; kúpia hovädo mladé alebo vychovajú domáce a predajú. Kone majú teraz o veľa krajšie, ako pred niekoľkými rokmi. Chudobní majú kozy. Značnější je chov oviec. V obci je päť salaäov s 300—500 ovciami. Syr a vlnu teraz


Předchozí   Následující