Předchozí 0043 Následující
str. 26

3. Lidové práce síťkován« na Moravském Slovensku.

k době ronaissanční, jiné vyrovnají se krásou a technikou nejlepším pracím vlašským. Nepřeháníme, ale pouze dle pravdy, jak srovnáváním jsme nabyli zkušeností, oceňujeme naše síťkované produkty, které postaveny býti musí po bok jiným, a doufáme zcela bezpečně, že tato publikace přispěje v odborných kruzích k tomu, aby se na naši vzácnou lidovou tvorbu obrátil zřetel, že práce tyto vypracovány jsou rukou prostých žen a dívek venkovských, najdou obdiv i ocenění všude tam, kde proti slovanským věcem není předpojatosti, a že stanou se předmětem bedlivého studia. Po stránce pak ornamentální lze tyto práce velmi vydatně využitkovati jak pro obor vyšívám, pro kreslení, tak i pro moderní průmysl umělecký.

Při každé publikajci starých památek kteréhokoli rázu jedná se též o původ těchto věcí a !o genetický postup vývoje práce.

Jest u nás zvykem — pro nedůvěru v sama sebe a nesamostatnost v kritickém úsudku — že se tážeme: Odkud se tyto věci vzaly k nám? Odkud přišly? Od koho; jsme se tomu naučili? Zvykli jsme kdesi za hranicemi vyhledávati kolébku svérázné tvorby domácí, díváme se po jiných národech a jsme stále na rozpacích, komu bychom připsali otcovství našeho lidového umění, j Což nemůže býti pravý opak toho, že u nás je kolébka původu, že od nás učili se druzí, že naše věci napodobili jinde a ze svérázné a samorostlé tvorby naší, stále živorodé, čerpali jiní látku, kterou zpracovali dle svých potřeb a schopností?

Naše práce vynikají osobitou svérázností, kteráž jim vtiskuje pečeť původnosti. Co máme, máme své, co pracoval lid, neučil se od nikoho, vyvinulo se to uměleckým nadáním, pílí a dovedností našeho lidu. A že tyto výrobky jsou naše, dokazuje duch a ráz ornamentální a technický, které obdobně a zároveň nalezneme u jiných kmenů slovanských. Vyrostly tyto květy na domácí půdě, a že jsou příbuzný, je zase dokladem, že vytryskly z individuální a svérázné tvůrčí sily kmenové, a touto svérázností vtiskuje se jim, zvláštní, osobité hledisko, které s úctou a vážností musí býti respektováno u všech střízlivých a nepředpojatých znalcův.


Předchozí   Následující