Předchozí 0045 Následující
str. 28

podobá čínském« uzlu síťkovanému, co se týče způsobu smyčkování. Ovšem toto se týká pouze sítí, totiž podkladu, na kterém se teprve rozvíjelo ornamentální dílo umělecké.

Nemůžeme souhlasiti s názory, že umění toto k nám doneseno z orientu (zvláště z Persie); neboť bychom museli analogické práce nacházeti též u jiných národů kulturních, nikoli pouze na Slovensku. Ostatně ornameňtika neodnáší se ke vzorům orientálním, nýbrž těsně přiléhá ke vzorům na vyšívání lidovém. Jemnost práce, zručnost ve vypracování a lahoda vzoru dokazují, že práce tyto po staletí byly vžity v lidu, že se přenášely s pokolení na pokolení v nozkalené a neporušené ryzosti. Soudíme podle síťkované práce s letopočtem 1668, že se u nás v lidu síťkovalo mnoho let před tím, neboť mnohé práce dle struktury a látky srovnávané s prací letopočtem označenou zcela bezpečně ukazují na daleké stáří. A dle dokonalosti práce lze též souditi, že bylo potřebí dlouhé doby před tím, nežli lid vyspěl k takové pohotové tvorbě umělecké, jaká se jeví na nich.

Jak jsme řekli shora, nejdříve udělána byla síť jakožto podklad. Síťkování jest zdlouhavá a těžká práce. Do síti za pomoci stehův a ob-šívkou vkládány buď ploché buď reliéfní vzory. Aby bylo možno odstínování, byly voleny niti bílené a nebílené. Tak způsobeno velice jemné zbarvení síťkované plochy. Někdy — ovšem později — prošívaly se ornamenty barevnými nitmi, ale jinak v nejstarších pracích jsou pouze bílé barvy v jemných odstínech.

Nejdůležitější a nejrázovitější a po stránce umělecké nejdokonalejší jest ornameňtika, která je vykonána na síti. Prohlédneme-li si tyto ornamenty, lze jo roztříditi na tři druhy: na geometrické, figurální a květinové. Jsou' ťo vesměs ornamenty, které lze udělati na kvadratické, síť-


5. Lidové práce síťkované na Moravském Slovensku.


Předchozí   Následující