Předchozí 0107 Následující
str. 90

květovaná forma 18. dobro vynikla a 19. přeložil se přes temeno hlavy pozorně rovnoběžně 20. s čelem. Ne šikmo, to by bylo příčinou výsměchu, že »má šátek na jeden šórec«. 21. Konec cípku se pod flagáč podhrne. 22. Levý cíp se složil a 23. přeložil přes pravý, ale tak, aby pravý byl něco 2í. málo, ,asi z polovice viditelný, 25. a provlekl na pravé straně pod pravým cípem, 26. oba cípy se uchopily a pevně stáhly. Zas byl jeden úvaz hotov a sice »po dolsky.« Ale to Hanačkám ještě nestačilo, šly ještě dále. 27. Zbývající cípky se ještě zahrnuly nazpět pod přeložené cípy a to byl úvaz 28. »na růže.« Šátek byl uvázán 29krát.*)

Dr. Čeněk Zíbrt:

V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého. (Další řada.)

Levý Hradec u Žalova. Od kostelíka sv. Klimenta jihozápadně první rokel slově 1. Vykous (od vykousnutí), kterouž se může z hůry dolů. 2. Nápotom jest malá Blízka, rokel malá, kterou se chodí s Hradce (s hůry dolů) k řece Vltavy. 3. Velká Blízka druhá rokel, kterou se pod Hradec jeti může. 4. Potom přijde neb leží nad Vltavou Hřivnáč, hora někdy byla hájem dubovým obrostlá, však Lcderer, držitel statku Roztockého, nechal háje zde posekati, v pole a pastviště obrátil. Z toho Hřivnáče na řeku vyčnělého od severu na jih jsou pole,, na nich se říká na Koláčově. Na kostelíčka nad hrubým oltářem, nad presbyteriem na střeše posud •kovový kohoutek na křížku železném stojí... Za Hřivnáčem jsou pole a opět ještě vyšší hora skalnatá jako Hřivnáč slovo »Zabiják« čili jinak Brdo hora, bývalý háj nad Morám vsí snad nad Brdem, na Zabijáku na svahu nad levým břehem Vltavy. Někteří dí, že- se na tomto místě zabíjelo. Pověst, Vražda, o Zabijáku. Okolo r. 1750 sluha ze Žalova šel se svou ženou do háje (Zabijáku) dubového (který Lederer posekal na dříví), tam prý ji zabil sekyrkou, běžel domu řka Rindovi : Žena mi šla do lesa, juž ji hledám, snad se mi tam někde spadla a zabila. Jdouce tam, mrtvou ji nalezli. Sluha jat, přiznal se a pokárán smrtí, odtud prý »na zabijáku« slovo.

Zahrada Rybreolova na Krkonoších, v které zahrádce se rybníček nalézá nad sv. Petrem, když se jde z Vysoké přes Kozí Hřbet, zde jest ta zahrada Rybreolova, zde prý jsou dva zlaté sloupky v zemi ustrčeny. V této zahráce roste bylina Posedlen (podobný jest dítěti), zde roste Svatojanský kořen jako ruka silný, podoben smrkové šišce, nať po-


*) Pozn. red. Řed. J. Klvaňa uveřejnil již v Českém Lidu několik článků mimo jiné též o kroji hanáckém a zvláště o vázání šátků. Článek p. učitele Jana Zbořila v Tlumačově zalíbí se jako další příspěvek hlavně tím, že podle skutefi nosti 32 náčrtky znázornil, jak postupovala Hanačka při úpravě a vázání šátků.

Předchozí   Následující