Předchozí 0391 Následující
str. 375

2. Když 'si se jim chtěla skovávat, neměla 'si jim, moje dceruško, [: slibovat:]. — 3. Já jim slíbila než jednou, oni přijeli na vraném koni [: pojednou :]. — 4. Poneste, matičko, stoličku, my rozčesáme vaší cerušce [: hlavičku:]. — 5. Hlavičku česala, plakala: kýž bych tö byla, můj znejmilejší rnči [: neznala :]. — 6. Poneste, matičko, truhlu, klíč: vaše ceruška — hodná holčička [.: pude pryč :].



2. Kdo chce pannu milovat, musí dobrý pozor dát, rflže s trní si natrhat a o ně se neopíchat, musí dobrý pozor dát! — 3. Já už sem se mohla vdát a na tebe nečekat, mohla sem dostat hezčejší, ach Bože můj nejmilejší!, škoda času nastokrát! — 4-. Jak se rievdáš než jednou, tvářičky tvoje zblednou, krása tvá se ti promění, ach, mé drahé potfšení, nepudu víc za tebou !

Dr. Čeněk Zíbrt:

Krajkářství v zemích koruny české a na Slovensku.

(Se 6 vyobraz.)

Český Lid uveřejnil již dlouhou řadu článků o krajkách lidových i o krajkářství, pěstovaném podle vzorů lidových krajek z péra Renaty Tyršové, od M. Šmolkové, B. Hoblové, J. Klvani, F. Kretze, J. Krále a oď podepsaného, jenž také pravidelně podával zprávy o literatuře, věnované krajkářství i o ruchu na zvelebení tohoto lidového umění ve školách krajkářských. Zvláště byla příležitost často se zmíniti o záslužné činnosti slečen Marie Šmolkové a Reginy Bíbové.

Dlouho chystané, pilně sbírané a promyšlené dílo obou nejlepších znalkyň československého krajkářství zatím uzrálo v dokonalé ovoce. Za zvěčnělou slečnu M. Šmolkovou, spolupracovnici, předkládá veřejnosti české slč. R. Bíbová dílo, které bude vždy chloubou české literatury odborné a které jistě zjedná si místo v každé domácnosti uvědomělé pro poučný obsah, přebohatý soubor vzorů krajkových i pro sličnou úpravu. Hledáte-li


Předchozí   Následující