Předchozí 0402 Následující
str. 380

starodávného mízvu českého »baba« mají »klimprsok« a místo paliček »kliple«.

Scdlico u Blatné zásobovala pěknými krajkami různé kraje české, ano i Praha. Krajkářky sedlické hotovily přeskvostné krajky západoevropského druhu. V r. 1888 bylo v Sodlici na 400 krajkářek a rozšířilo se krajkářství i na sousední obce až do Moravic. Před několika lety zařídila v Sedlici krajkářskou školu paní Vlasta Stránečka, majitelka panství Čekanice u Blatné.

Krajky robené v Dobrovici u Mladé Boleslavi a na Litomyšlsku, jak vylíčila podrobně B. Hoblová v Českém Lidu V., str. 469, byly hledané a ochotně kupované. Zajímavě líčí dále slč. Bíbová krajkářství v Chlumci nad Cidlinou, v Prčici, v Horažďovicích a v okolí.

Vzorná jest další stať, kde se vykládá o vývoji technickém a ornamentálním. Aby byl znázorněn- vývoj pletení, seřadily spisovatelky krajky tak, jak přirozeným způsobem musely se vyvinouti od primitivních pokusů až do skvostných vzorů, a to po stránce technické i v ornamentálním směru. Pravda, neodborník ani neumí povážiti, co práce, jaké svědomitosti a hlavně věcné znalosti dlužno předpokládati, než se spisovatelky odvážily všechen materiál takto roztříditi a postupem přirozeným rozvíjeti způsob práce i zvelebení ozdobné části. Poučuje tu výklad a poučují překrásná vyobrazení, sestavená názorně, poučně na tabulkách, s podrobným výčtem a rozborem.

Záslužnou práci dále vykonaly spisovatelky tím, že sestavily ponejprv přesně a důkladně úplné názvosloví lidového umění krajkářského. Nejsou to názvy ledabyle na papír nahozené. Vysvětlení k obrázkům podle čísel tabulek uvádí, co který název znamená. Neváháme v českém Lidu na památku otisknouti toto rázovité názvosloví, jak je spisovatelky sebraly::

Násvosloví čipiek, mrešek a krajek,.

Adamovo rebro andělíky badínská balažovská baraní rožky bez měna bielá čipka bludná cesta bolvanom bzovská borovičková boudičky boudy citróny coťkalo česká čipka čtvorhranom čtyrgrošový čtyročka, čtyři gombtčke

desať listoékov

okolo kolieska dierkasté dlhým kolieskom dlhým pierom Dobisov prostrie-

dok

do nosa dvě dierky dva krížiky s lí-

stočkom dve hviezdičky dve křiviny dve křivinky dvoje hviezdičky dvoje kolieska dvoje krapňavé dvoje křiviny s li-

stofikom dvojlístočkové dvoje ohrabielko dvojriečickavé dvoje rovásové dvoje vrbovské

dudiny

dukatike

dzírované

dajčbémské

devíti grošíčkové

děťátkové

dlouhá kraple

dlouhý zub

doubravské

drapáčkový

drápový

drobný kypír

dvougrošový

dvoukolový

dvQumaočky

dvouočká

fajnováče

fajnováče drobné

fajnováče velký

zub

falešné sedmičky flíčkové Gumom

hadím chvostíkom j

hadžov, chodžov,.

heptované úško

heklované

holubice

hladký

hrachůvky

hrozienka

hrozinkasté

hroznom

hviezdička s číp- :

kami ;

hviezdička s dvou-

ma krivinkami hanáček hunty husenička husicka husenky husenice husté

husto ohrablo hady


Předchozí   Následující