Předchozí 0489 Následující
str. 473
u nás šlechetná, neúnavně činná hlava vzorného idealisty Petra Gutha' Jen několikráte v životě jsme spolu mluvili. Zašel obyčejně ke mně k večeru. Nikdy nezapomenu na nadšené horování Guthovo o ryzosti a českosti společenských zábav proti chantanovským a jarmarečním slátaninám. Nezapomenu na vroucí lásku k provádění pravé, jemné, ušlechtilé myšlenky Baráčnické, v čemž jsme se úplně shodovali. Srv. Český Baráčník, X. 1908, 22. května, zvláštní vydání, nekrolog Eman. Beneše. Proto hrozně překvapila podepsaného netušená zvěst, že v plné síle životní, ve věku 55 let náhle Baráčnictvo České opustil na vždy ctihodný pracovník, neúnavný a šťastný organisátor, jemuž vděčné šiky Českých Baráčníků jistě zachovají trvalou paměť a budou se říditi jeho vzorem a povzneše-ností nad všednost, jehož památce také podepsaný jako upřímnému příteli svému, literárně činnému v Českém Lidu, připisuje tuto prostou, ale bolestně procítěnou vzpomínku!    Č. Zíbrt.

* Česká národní píseň na Moravě a ve Slezsktt. 0 utěšeném postupu přípravných prací zasílá pracovní výbor z Brna Českému Lidu tuto zprávu : Po poslední schůzi pracovního výboru pro českou národní píseň na Moravě a ve Slezsku byly zaslány 13. prosince 1907 c. k. ministerstvu osvěty a vyučování tyto zprávy: 1. pokladniční; 2.. zpráva o prosodické stránce textu v písni; 3. zpráva o hudebním třídění písní a návrh tiskové úpravy sbírky; 4. zpráva o způsobu dalšího sbírání písní (»dům od domu«, komisionální sbírání ve Slezsku) ; 5. zpráva o doplnění pracovního výboru; 6. zpráva, aby práce orientační všech dosavadních sbírek českých národních písní, o sběratelích, o provenienci a vývoji písní, srovnám variantů, o formální stránce textů (mimo prosodii), registrace všech písní svěřena byla prof. Pavlu Vášovi. Dle vynesení ministerského ze dne 8. března 1908 vzaty byly zprávy s uspokojením na vědomí a celkem schváleny. Zároveň poukázáno o 1000 K více nežli roku loňského na sběrací práce. Písní pěkných dochází stále. Zajímavý je případ z Milotic u Kyjova : z jediné rodiny hudcovy (p. Řihák) zasláno 106 písní! Zasilatel píše : »Matka má umí velmi mnoho písní a nás děti je naučila. Tak ty nadepsané písně jsou z naší rodiny, a sice ode mne, od matky, od sester a od mé ženy.« Tak by se sbíralo »dům od domu«.

@NZ@Otázky a odpovědi.

* Nebezpečí obchodování s lidovou keramikou a s lidovými výšivkami. K heslu na str. 207 a ke stati své na str. 301 »G. Lidu« dodávám: Jako člen »Zádruhy, družstva k povznesení lidového průmyslu, hlavně uměleckého«, podal jsem valné hromadě 26. března 1907 návrh, aby se založila sbírka originálů lidového umění výzdobného, jakožto vzorů a podkladů pro další tvoření v duchu lidovém ; po tomto využití pak


Předchozí   Následující