Předchozí 0243 Následující
str. 224

Lépe deklamuje sloka druhá :

Sedům sáhů kamenická, vosům sáhů dřívíčka!

Jiný text:

Smutno, teskno, na vše sírany, kamkoliv se obrátím,



Kdyby jsem si hlavu strhla, nedostanu Honzíčka.

potěšení jsem zbavena, bolest mé srdce trápí.

Touže melodií zpívá se i známý text, obyčejnou vojenskou a mnohem mladší melodií zpívaný :

Já na vojnu, z vojny domů, ty jsi ještě svobodná,

Čekala jsem, můj Honzíčku, -čekala jsem na tebe,



na koho jsi, má Andulko, na koho jsi čekala?

až ty jednou z vojny přijdeš, že my svoji budeme.

Variace zvláště dobře článkuje rythmus tento ve dva oddíly (5-J-4) a druhý z nich (2 + 2), jakož ovšem i rythmus furianta.

Nebylo dosud poukázáno nikým na tento rythmus. Přirozeně, neboť pokud máme před očima jen mrtvé zápisy melodií, spíše, budeme považovati píseň s tímto rythmem za špatně deklamovanou.

Fr. Homolka:

Rostou houby . . .

zvyky a pověry.

Jde-li měsíc nahoru, roste hodně hub, ubývá-li měsíce, ubývá s ním také hub. V novém měsíci by bylo marno choditi na houby, ježto nerostou. — Kdo jde na houby, zůstane na kraji lesa státi, a ostřím hází nůž do země; zabodne-li se kolmo, najde hojně hub, nezabodne-li se, nenajde ničeho. (Poříčany.) — První houbu, kterou houbař najde, nechává státi pro štěstí. (Zlosejn.) — Hledáš-li s jiným, nevolej naň, když houbu najdeš ; mohl bys houby zakřiknouti a ničeho více bys nenašel. (Zlosejn.) — Podívá-li se kdo na houbu, více prý neroste. (Příbramsko, Poříčany.) — Najdeš-li hnízdo hřibů, seber pouze mladé a starou (největší hřib) nech státi. Sebral-li bys starou, vyhyne celé hnízdo (Vojkovice.) — Kdo najde v dubině lišku, hledá jejího bratříčka hříbka;

ten musí být nedaleko. (Poříčany.) __ Děti, sbírajíce houby, volají:

»Houbičky, houbičky, pojte do moji taštičky.« (Dřínov.) — Je-li studený leden, bude hodně hub. (Černoušek.) — Když je na podzim hojně hub, bude veliká zima. (Dřínov.) — Urodí-li se hojně hub, bude příštím rokem špatná úroda. (Vepřek.) — Je-li hojně krtků na jaře, naroste hojně krtič-ňáků (t. j. hřibů v krtině rostoucích, jež mají nožku velmi dlouhou). — Je-li hodně špiček v poli, bude hodně myší. (Zlosejn.)


Předchozí   Následující