Předchozí 0325 Následující
str. 306

Nejstarší jsou z r. 1565 a byly přilepeny na přídeští »Smolné knihy pardubické« (vyobr. str. 307, 311). Uchovaly se v původním stavu tak, jak vyšly z dílny tiskařovy, v celých arších, nepodlepené. Jsou to jednoduché kontury čtyř barev pomocí dřevěných štočků na hrubý papír natištěné.

Druhé karty (str. 305, 307, 309) z r. 1566 nalezeny ve věži hodinové u sv. Štěpána při opravě r. 1879 pod hromadou smetí po staletí hromaděného. Z této hry máme jen pouze několik karet a bylo k nim přimícháno nemnoho listů ze hry datované r. 1588. Karty tyto zřejmě ukazují cesty, po nichž výroba se brala. Na žaludském touši vedle letopočtu a nezřetelného podpisu dřevorytce a výrobce bezpečně čteme nadepsáno německé jméno města Chebu. Z německé říše přišla k nám znalost karet a kramáři i výrobci jejich nejprve se usazovali v pohraničných městech a teprve později přicházeli do hlavního města Prahy, jak vidíme na kartách nalezených v Černé věži na Hradě Pražském z r. 1606 a 1616, na kterých kulový svršek má vytištěno Prag a červená devítka jméno výrobce, jímž byl Johannes Fletzel.

Zřejmě všechny karty, posavad známé, tedy mají známku výroby německé jak jmény, tak i provedením. Nejlépe provedeny jsou karty vyrobené v Chebu, které dle tehdejších pravidel illuministů jsou kolorovány barvou fermežovou, ovšem velmi jednoduše a dle pohodlí illuministy. Tak na př. na jmenovaném touši jsou žaludy natřeny červeně, kalichy zelené, poprsí orlice rumělkově a některé části též fialově. Kontury karet, jakž již podotknuto, tištěny jsou ze štočků dřevěných, ač v Německu užíváno kovových ploten často umělecky rytých. Že i u nás byly v oblibě dražší hrací karty dle svědectví Veleslavínova, jest dokázáno, ale ježto se nezachovala ani jediná hra, můžeme pouze souditi, že byly k nám dováženy a že s domácí výrobou asi nesouvisely.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Tři neznámé kratochvilné divadelní hry lidové ze stol. XVI.

Z rukopisu Strahovského.

Ve sborníku Strahovském drobných latinských skladeb humanistických 16°, ze stol. XVI, tištěných v Praze, mezi knížkou z r. 1547 a knížkou z r. 1551*) jest rukopisná vložka slatinskými básněmi mravokárnymi, popisnými a vlasteneckými a další rukopisná vložka se třemi hrami divadelními, podle slohu a úpravy soudíc, se skladbami, určenými pro zábavu


*) C 1. Tria epithalamia scripta a Matthaeo Collino Gurimeno. Adiecta est in calce libelli Oda de feriis S. Martini, 1545. Č. 2. De morte illustr. Elizabethae, reginae Poloniae ... et regis Ferdinandi filiae epicedia ab aliquot Boieinis poetices studiosis conscripta 154B. C. 3. Precationes in passionem Jesu Christi, a Davide

Předchozí   Následující