Předchozí 0384 Následující
str. 365

chtěje, namluvenou maje str. 12. Srv. Zíbrt, str. 294. — Všecko početný umění, Bůh vnukl člověku k znání str. 44. — Vyletěla holubička ze skály, ze skály, probudila černé oči, když spaly str. 40. Srv. Zíbrt,. str. 299. — Zaplať mi, sedláčku, službu mou, já sloužit nebudu str. 19. Srv. Zíbrt, str. 305. — Zelená se louka, na ty louce chvojka str. 2. Srv. Zíbrt, str. 308. — Zelená se louka, na ty louce srnka str. 32. Srv. Zíbrt, str. 308. — Zvláště vzáctný Páni hosté, mou příkladnou řeč poslyšte str. 82. — Žádám maličké strpení, k zdvořilému promluvení str. 81..

Daniel Vilde:

Svatodušní slavnost u studánky »Světice"u Brandýsa nad Labem.

Asi čtvrt hodiny za Brandýsem n. L. leží po pravé straně cesty k osadě Martinovu malé údolíčko, porostlé starými a košatými lípami. Je to v celém širokém kraji známá »Světice«, kdysi značně proslulá svojí studánkou, jejíž vodě se přikládala zázračná léčivá moc hlavně pro nemoci oční. Ke studánce této putovávali lidé až z nejvzdálenějších končin, věříce,, že několikeré omytí chorých očí jim dopomůže k bývalému zdraví. Vodu ze studánky si také poutníci odnášeli v lahvičkách domů, chovajíce ji jako léčebný prostředek. Za poděkování pak házeli poutníci do studánky z proutků zhotovené křížky, kterých ještě před 30 lety bývalo ve studánce každý rok plno.

Jaké vážnosti se »Světice« pro svoji léčivou vodu těšívala, vidno^ z toho, že každý rok se konávalo ve »Světici« na Boží Hod Svatodušní velice slavné procesí, kterého se účastnily všecky cechy s prapory a při němž se k zvýšení slavnostního dojmu střílívalo z hmoždířů. V r. 1807 byla však střelba tato zakázána, poněvadž při jedné ráně byl jistý školák tak poraněn, že mu musila býti odňata ruka.

Den před tímto slavným procesím, při němž se voda ve studánce knězem světívala, chodily ke »Světici« odpoledne dcery z předních bran-dýsských domů a studánku čistívaly. Dívky vyprovázeli městští synkové,, kteří se rozestavili kol »Světice« po silnicích a cestách, a zabraňovali každému v další chůzi, poněvadž v době, kdy dívky studánku čistily, nikdo dle starého zvyku do »Světice« nesměl. Býti zvolenu do této hlídky pokládalo se za obzvláštní vyznamenání.

Tyto zvyky přestaly již dávno, ale víra v léčivost vody ve »Světici« udržela se až do dnešních dob. Poutníci do Staré Boleslave navštěvují i nyní každoročně tuto proslulou kdysi studánku a odnášejí si domněle léčivou vodu domů. Jinak používají této studánky jen dělníci pracující v polích, kteří v parných dnech letních nalézají v této velice studené vodě znamenité občerstvení.


Předchozí   Následující