Předchozí 0459 Následující
str. 440

Nejzajímavější jest variant z Dražiček u Tábora. Má největší změny ze všech tří variantů. Část prvá přizpůsobena chodem části druhé. Vypsán jest z velikého zpěvníku lidového, jenž byl mi zapůjčen panem Hynkem Čeňkem, učitelem v Praze. Končí utopením dívčiny.

Dneska čtvrtek, zítra pátek, v pátek je nešťastný svátek, svit, měsíčku, sviť a svit, ať se přede tenká nit. Zelený šat, boty rudé, zítra moje svatba bude, svit, měsíčku, svit a svit, ať se přede tenká nit. — Časně z rána za svítání, šátečky v uzlík svázaný. Půjdu, matičko, k jezeru, šátečky si tam vyperu. Nechoď, dcero, na jezero, zůstaň doma, moje dcero, zůstaň doma, dcero jen, já měla dnes hrozný sen! Bílé šaty jsem ti dala, perlu zlatou přišívala,

zůstaň, dcero, doma jen, v pátek je nešťastný den! Bílé šaly smutek tají, perly slze znamenají, zůstaň, dcero, doma jen, v pátek je nešEaStný den! Však dceruška nemá stání, k jezeru ji to pohání, k jezeru ji cos nutí, nic jí doma nechuti, (sic!) První šátek namočila, lávka se s ní prolomila, nad nešťastnou dívčinou voda zavíři hlubinou. První šátek namočila, lávka se s ní prolomila, na protějším břehu skal zelený muž zatleskal.

Frant. Max. Hrubý:

Lidová výzdoba kovářská na moravském Šternbersku.

Se 3 vyobrazeními.

Podávajíce ukázku národní ornamentiky, jak moravští' kováři na venkově kdysi pěkně umívali zdobiti kutí vozů, upozorňujeme na podobné rázovité umění lidové, jehož stopy všude naehízíme na venkově dosud, třeba již hyne a se ztrácí. Tak alespoň pozorujeme v krajině, odkud jsou naše dva obrázky, totiž na moravském Šternbersku na Haně. Kdežto dříve vbíjeli kováři ornamenty přerozmanitých forem a květů do kutí vozových, dnes už tak děje se řidčeji a není v tom již onoho ducha národního. Pozorovati to i z přiložených výkresů, z nichž na první pohled rozezná se daleko větší a ryzejší rázovitost i lidovost ornamentu prvního, jenž jest mnohem starší než ornament čís. 2. Týž charakteristický ráz, jaký vidíme na našem národním vyšívání, tytéž pivky vzaté z přírody, z říše rostlinné. Každý kovář měl své železné tyče, na nichž byly řezány jednotlivé ornamenty a ty pak dle své dovednosti a fantasie v celky skládaje, vrážel do rozpáleného železa. Odtud také rozmanitost i různý ráz obrazců. Na mnohých kutích spatřujeme letopočty, kvítka, hvězdičky, půlměsíce a p., vše různě skládané a proplétnné, čehož zvláště pěkný příklad podává obraz č. 1. Oba ornamenty okresleny jsou z pasu železného na konci voje. Na starých vozech zdoben býval podobně každý kousek železa.


Předchozí   Následující