Předchozí 0479 Následující
str. 460

Otázky a odpovědi.

* Flusárny. G. k. ministerstvo financí nařídilo dekretem z 16. února 1849, aby na flusárny, které byly ve správě vrchností, po zrušení daně fikticialní uložila se daň živnostenská tak jako na podobné živnosti. To bylo gubernialním nařízením z 24. února t. r. oznámeno c. k. krajským úřadům s tím. doložením, by se úřadům a magistrátům nařídilo, aby ihned tyto živnosti k přiměřenému na ně vyměření daně živnostenské navrhly dle předepsaných přibývajících tabel, v niehžto se měly přesně vyplniti rubriky živnostního kapitálu, počet dílen, pomocných dělníků atd. Na panství konopišťském odváděl v 18. stol. šenkýř 2 strychy čistého popela do panské flusárny, mlynář rovněž 2 strychy po 8 kr., ostatní pak dle běžící ceny a jakosti popela pod pokutou 1 zl. do vrchnostenského důchodu.    Kajetán Turek.

* Prshač vystrašil ševče. (Srv. zprávy Tykačovy a Konopasovy o čističích pecí.) Jistý ožraly prskač jda nočního času v zimě domů, byl ¦ pro kruté chumelení přinucen v jedné vísce na cestě přenocovati. Nevěda kam, zočí světlo v jednom domku a jde zpříma k světlu. Přijda k němu, vidí pracujícího mistra ševcovského, zatluče hřmotně na okno, mumlá, aby mu otevřel a pustil ho do světnice; ale užaslý mistr shasne svíčku a jde spát. Rozdurdiv se nad tou neláskou prskač, vdere se skrze loubní přelezek do domu, odstaví v capouchu otýpku, kterouž byl prsk zacpán, vleze do prsku, zastrčí po sobě válkem capouch, aby mu zima nebylo, a tvrdě usne. Časně ráno vstane mistr k práci, jest mu zima, smola se mu láme, volá na ženu, aby vstala a zatopila. Mistrová učiní tak, podpálí otýpku, strčí ji do prsku, prskač se zbudí, neví kudy kam, počne bručeti, rozboří kamna a vyleze jako čert černý na mistra. Pan mistr zočiv černého pecáka, myslil, že sám čert z horoucího pekla jde. I lekl se a vyskočil oknem, a pádí na faru k zažehnání toho zlého ducha. Prskač běží za ním, chtěje ho odprositi; švec ale myslil, že ho zlý duch honí, až přiběhli oba na faru. Pan farář je mířil, ale nijakž se mu to podařiti nechtělo. Švec chtěl náhrada na okno a na kamna. Dostali se až k ouřadu. Od ouřadu bylo rozsouzeno, aby sobě švec na své outraty okno spraviti a prskač opět kamna postaviti dal. (Jindy a Nyní 1829, č. 11, str. 44).

    V. Grolmus (t. j. Krolmus).

* Tätování u lidu českého. Prosíme za zprávy a nákresy vzorců, jak se udržuje mezi lidem (vojáci, tovární dělníci a pod.) výzdoba tečko-vací, tätování, jakož i popis, kterak se to děje, pověry s. tím spojené. Vzorem mohla by býti studie Dr. Jos. Mohla, Mitteilungen über Tätovie-rungen, aufgenommen-an Soldaten der Garnison Temesvár. Mitteilungen der anthropologischen Ges. in Wien XXXVIII. 1908, str. 312-20. Z b t.

* Výklad zkratek (dot. Č. L. XVII. str. 352). Ó(eská) ^(střední) J(ednota) V(elocipedistů). Na Blaťácku vykládají si hoši tento nápis: Človeče, uhni se, jede velocipéd!    M. Kulhánek.

Předchozí   Následující