Předchozí 0082 Následující
str. 65
Dr. K. V. Adámek:

K dějinám českých Adamitů.

Klassickou půdou lidového hnutí náboženského bylo panství rychm-burské, hlavně část jeho, připojená nyní do okresu hlineckého. Také na jiných sousedních panstvích šířilo se toto hnutí, zvláště na panství litomyšlském, poličském, chroustovickém a j.

Český východ již od XV. věku stál v popředí hnutí náboženského, zvláště pak po památné východočeské výpravě Jana Žižky z Trocnova přiklonil se k učení husitskému. Na východě českém hojně nalezlo přívrženců též učení českobratrské. A též některé' sekty, jako Mikulášenci, získaly tu jakési půdy, aspoň tomu nasvědčuje zpráva o pobytu jednoho z předáků této sekty na panství žumberském, jež zasahovalo též do obvodu nynějšího okresu hlineckého. Na sklonku XVI. věku a na počátku XVII. věku Jednota bratrská měla mocné zastance v pánech z Chlumu a z Košumberka. Protireformační úsilí, jež již nenápadně na sklonku XVI. věku začalo ohledávati půdu na východě českém, jak o tom zachována jest zpráva o bouřlivé, nezdařené missii člena jesuitského řádu na Hlinsku, jenž stěží unikl před nevolí občanstva, prudkým kázáním jeho rozčileného. Plnou silou však rozvinula se protireformační činnost, v XVII. věku, zvláště, když řád jesuitský získal panství košum-berské a zřídil na Chloumku nad Luží poutničky kostel. Lid vytrvale lpěl při starých svých náboženských názorech, zůstaven bez duchovních svých nekatolických . správců sám sobě, udržoval čilé styky s emigranty a v těžkých dobách XVII. a XVIII. věku shledával útěchu v četbě starých českých knih, jež dovedl ukrýti před konfiskačními komissaři.

O všech těchto poměrech hodlám jindy promluviti podrobně. Zmiňuji se tu o nich, poněvadž tento stav našeho lidu, zvlášť obyvatelstva v pohorských dědinách, při pomezí českomoravském, podává vysvětlení zajímavého zjevu, že právě tu nejvíce a nejdéle blouznivci náboženství se objevovali. Rozsáhlá látka, dosud nikde neotištěná, kterouž mám o východočeských blouznivcích náboženských nastřádánu, podává mnoho zajímavých dokladů o pevnosti a nezmarnosti náboženského přesvědčení Adamitů našich, jimž úřady říkávaly : fanatikové, blouznivci.*) Pojednáním


*) O Adamitech viz Karla Adámka: Chrudimsko (1878) str. 89.-94, téhož spis »Doba poroby a vzkříšenu (1878) str. 83.-88. a téhož feuilleton »K dějinám sektářství v Cechách« (v »Podřipanu« 1876) a K. V. Adámka stát »Adamité na Hlinecku v XVIII. a XIX. věku« (v Časopisu Musea království čes-ského« 1897, sir. 48.—64.), téhož spisy Paměti o školách v okresu hlineckém (1891)- str. 83. a 84. a Sborník okresu hlineckého (1897) str. 173. a j.

Předchozí   Následující