Předchozí 0148 Následující
str. 124

Duchovní úřady podávaly konsistoři do Králové Hradce zprávy o blouznivcích náboženských latinsky, avšak, když bylo roku 1835 navrženo, by výkazy o blouznivcích byly vyhotovovány dvojmo, tedy za účelem stejnosti těchto vyhotovení pro úřady světské i duchovní určených, byla i zpráva pro konsistoř určená psána německy.

Konsistoř byla již dříve vydala zevrubný dotazník latinský 15. března 1809, dle něhož byly zprávy pro ni sepisovány. Žádala zprávu: 1. o počtu blouznivců s podrobným výkazem, v němž musela

byli vepsána jména panství, vsí, blouznivců, jejich stav, stáří a pohlaví, jakož i býva!i-li údy některého tolerovaného vyznání, 2. zda prostředků v biskupské instrukci ze 14. dubna 1808 nařízených a metody předepsané jest užíváno a 3. s jakým výsledkem, 4. jaké obtížné překážky vadí používání těchto prostředků, 5. jakými prostředky byly překážky tyto překonány aneb proč nemohly býti překonány, 6. co neobyčejného bylo v uplynulém roce mezi blouznivci pozorováno, 7. čím stali se blouznivci rozumnějšími, 8. zda a oč počet jejich se zmenšil v uplynulém roce, 9. zda a jak přičiňoval se duchovní správce mysl blouznivců náboženských získati, 10. zda a kdy bylo kázáno o zjeveném náboženství, o jeho vý-bornosti a časovém i věčném užitku, 11. dostavil-li se některý blouznivec k duchovnímu správci z vlastního podnětu a požádal jej o poučení o pravdě zjeveného náboženství, 12. navštěvo-vali-li blouznivci bohoslužbu v kostele (katolickém) nebo v modlitebně (evangelické) a, ne-li, tedy zda správce duchovní, napomenuv je otcovsky, pak to hospodářskému úřadu oznámil, 13. navštěvují-li děti blouznivců školu ajsou-li nejen učitelem, nýbrž i duchovním správcem s větší pečlivostí vyučovány a s jakým výsledkem, 14. navštěvují-li takové děti kostel a přijímají-li svátosti, 15. zda dorostlá mládež »fanatická« navštěvuje pilně opakovači vyučováni o nedělích a svátcích a přijímá-li ponaučení s ochotným srdcem, 16. zdržují-li blouznivci své děti od návštěvy kostela a v případě přisvědčení, jakými prostředky správce duchovní hleděl odstraniti tuto nepřístojnost a s jakým výsledkem, 17. vykonávají-li blouznivci v nedělích a svátcích práci služebnou (nádemekou), schůzky konají, náboženství se vysmívají aneb také jiné politické zákony přestupují, 18. konaií-li katoličtí pastoři v nedělích a svátcích onakovací vvučování.


12. Panna, kolednice, z trhu Mikulášského a vánočního v Klatovech (nyní v museu). Kreslil prof. F.Vaněk.


Předchozí   Následující