Předchozí 0158 Následující
str. 134


Čís. 160 jest melodicky příbuzno s písní »Jel sedlák orati« (EN čís. 202, po případě 203). Čís. 726 pak jest melodicky příbuzné, téměř shodné, s EN 448 a uvedenými jeho varianty z první skupiny písní s rythmem svítáníčka.

Pokud se textu týče, první píseň s pokračováním

Já jsem panna kvítek, pokud nemám dítek,

má ráz popěvku při tanci, pravděpodobně při svatebním veselí družičkou zpívaného, přibližujíc se písni »My jsme ženy všecky hezky*.

Druhá píseň obsahuje známý motiv svítání. Delší text této písně u Erbena uvedený však nelze na melodii onu zpívati. Obsahuje totiž píseň tato — jakož i první — dvojí opakování slova charakteristické pro motiv svítáníčka : růže-růže, u druhé: lítá-lítá, bita-bita, jež u dalších slok bez trhání slov nelze provésti. Výklad jest jednoduchý. Tento text celý zpívá se, jak u Erbena uvedeno, na melodii č. 82 a v této souvislosti pochází z Bydžovska. Na melodii č. 726, jistě odněkud z jižních Cech (dle všech příbuzných melodií i dudáckého charakteru) pocházející, zpívá se jen sloka první. V tom náhledu potvrzen jsem byl sbírkou Rittersberkovou, kde jen tato první sloka s vypsaným opakováním slov jest uvedena. — Všechny texty deklamují bezvadně.

Čtvrtá skupina konečně obsahuje rythmus svítáníčka buď v druhé části písně veskrze (EN 242) aneb jako vložku (EN 704).




Předchozí   Následující