Předchozí 0161 Následující
str. 137

stol. chodil po přástkách se šlechtičnami, bavil lid shromážděný písněmi, hádankami nábožnými. Str. 10—11. — Přástevníci v selské pranostice 1710. Výčitky Boh. Bílejovského. Hrozby pravidel o vrchních a obci představených 1752. Str. 11—12.

3. Přástky ve století XIX. Cechy: Slavnost přástevnická vrkoč, dlouhá noc, královna noci, podle Boženy Němcové. Str. 12—15. — Starodávný způsob svícení na

přástkách. Str. 16. — Přástky v Posázaví. Str. 17. — Přástky v Polabí a v Cechách severovýchodních. Str. 17—18. — Slavnost »přástva«, dlouhá noc. Zakončení přástvy slavností »přeslička«. Strojem slavnosti »kužel«. Str.'l8. — Slavnost »rozehodnice«, Mláďátka, Přá-daika. Sir. 18—19. — Přástky na Chodsku, v Pošumaví. Visutý krb na pfáslkách. Svícení dračkami, spány. Držáky na spány. Přástky ženské. Přástky mužské, vřeteny s přeslenem. Fidibusy. Str. 19—25. — Přástky v Podkrkonoší. Žerty, čertoviny, zábavy hravé i dravé. Slavnostní zakončení »šejdovec«, »šediv-ka«, .»šejdovka«. Str. 25—26. — Přástky ve východních Cechách. Přičarování přástevníků od děvčat. Škádlení. Střásání pazdefí. Hry kužílek, kopýtko, na rychtáře, na mlynáře, na hoblík. Zábava rozchodník. Bílý panák. Pentlička. Potkati nahého. Milostné věštby na přástkách. Rozmarýn. Bozchod-nice. Mužské a ženské přástvy. poslové mezi nimi, škádlivky, posílání darů. Hry na srnku, na jízdu k Božímu hrobu, na třepáni koudele, na žebračku, na škarbal, na hodiny, na sbírání peněz, na dýnko, na buk, na lištičku, hádání s talíři, hledání po slepotě, hledání muže, co dáte do vody?, kdo déle vydrží zpívati nebo vodu v ústech držeti, na bílého, výměna krále, na vlka, co chceš?, na pašera. Str. 27—31. — Přástka jihočeská. Dětská hra na přástvu. Str. 32.

4. Přístky na Moravě. Kouzla na přivábení hochů. Prosba (pís-


2. Přástky v polovici stol. XVIII. Mědirytina kalendářní »prosinec«.


Předchozí   Následující