Předchozí 0211 Následující
str. 187

kde si dopřejí zábavy, až mnohá džbán roztluče. Aby se líbily, strojí se nad stav svůj, maží si líčidlem, plevajsem tváře, odívají se sukněmi faldovanými, vrapovanými s prýmy, s aksamitem. Nosí rukávce vyšívané, křtaltovné. Vlasy sobě kučeraví, načechrají, spletou lelíky atd. Proto na konec Nevím domlouvá čeledi ženské, děvečkám, kuchařkám, aby věrně a poctivě paním sloužily, aby šetřily cizího jmění, aby hospodařily a pak nebudou sváděti na Nevím, kdy kdo co vyvede a škodu nějakou natropí.

Vzácná knížka o obrovi má název: »K víře nepodobná a nad přirození divná novina o nějakém velikém Obru, kterýž od jednoho knížete na divokém ostrově polapen jest, jehož postava i činové tuto krátce vypsány jsou. Jednomu dobrému příteli v Narrovské řeči sepsaná a odeslaná, nyní pak do české přeložená a vůbec vydaná. Létha 1587«.

Lživé smyšlenky pro zábavu čtoucích byly oblíbeny ve století XVI. i v jiných literaturách, zvláště německá bláznovská literatura (Narren-literatur) honosí se několika podařenými typy starodávných »prášilovských rozprávek« o novinách, k víře nepodobných, co se kde ve světě všecko stalo. Zdá se, že česká novina o obru, vydaná r. 1587, již na listu titulním prozrazuje, odkud český autor čerpal, z »Narrovské« řeči, z řeči bláznovské, podle vzoru německého.

Tím však knížka staročeská nepozbývá ceny pro literaturu domácí. Látka, třeba snad cizí, úplně jest zpracována pro čtenáře Cechy a vyrůstá z poměrů a zkušeností českých. Již datum svědčí, že byla psána v Čechách, to jest »v Smyšlenově za Rumplovem, v Štěbetově pod Klevetovem, léta starého i minulého«. Obr má hlavu větší nežli Pardubice a na ní klobouk, že kdyby stál na věži v Chrudimi, přikryl by celé toto město. Kdyby stál na Pražském mostě, mohli by ho v Berouně tahati za vlasy, jak má kštici dlouhou a rozcuchanou. Oko má větší než zbořený klášter u Hory Kutné. Nos veliký a tlustý jako věže u Čáslavě, nozdry jako nová brána v Praze. Zub mu vypadl velikosti takové jako v Kouřimi brána. Koleno jedno tak veliké jako v Praze Tejn, v němž se váží. Lýtka dloubá, jako věž u sv. Jakuba v Praze. Když postoupí, překročil by krokem celou Prahu. Ruce má tak dlouhé, že kdyby jednu u Tejnce na Labském mostě vztáhl, mohl by až do Kolína jednomu ji podati. Prst u ruky má jako věže u Klatov. Rubín v prstenu jest veliký jako veliká kolej v Praze. Při purgací mohl by naplniti pole mezi Českým Brodem a Kolínem atd.

Zíbrtovo vydání obsahuje vyobrazení titulních listů, které s laskavým svolením si. praesidia III. třídy České Akademie otiskujeme. Panu sekretáři si. III. třídy proí. Dru. Robertovi Novákovi vzdává redakce Českého Lidu upřímné díky.

K výtisku Štěpánkovy Noviny o obru připojena žertovná, Narrovská, Frantova Pranostika, směšně napodobujíc tehdejší pranostiky, kterouž Zíbrt také v příloze otiskuje.


Předchozí   Následující