Předchozí 0434 Následující
str. 410

králi Fridriše, Bůh tvé modlitby vyslyšel, kdyz's se samotný modlil ve své komoře. Vem tam korunu a vstav ji sobě zas. Zvítězíš a vyhnanci se vrátí ... To se vztahovalo k r. 1629. Stejně prorokovala děvečka Dorota z Březí.169) Víra v příští slávu Bedřichovu posunovala se takto rok od roku dále.

V letech třicátých se zdálo, že jméno Bedřichovo bude zatlaöeno jménem Gustava Adolfa, šlechetného lva ze severu, jak obyčejně nazýván, ale nedošlo k tomu z různých příčin. Naopak, příjezd Bedřichův r. 1632 ku švédskému králi do Frankfurtu a uznání za pravého a jediného krále českého se strany Gustava Adolfa oživily víru v jeho návrat do Cech a potěšily mnohé vyhnanee. Již r. 1631 ozývají se hlasy, že se Bedřich pomocí Holanďanů navrátí170) nebo že v boji dvou lvů (švédského a falc-ského) orel podlehne.171) Vítězný Bůh zástupů z půlnočních končin přivedl' reka hrdinského — aby omráčil soka protivníka, utěšují se vyhnanci a modlí se zaň: Obleč ho s nebe v kyrys zmužilosti, dař ho sám z sebe moudrostí, milostí, postav oboum ze všech stran vartu duchů čistých . . .

Bitva u Lützenu přináší však konec naději v pomoc krále švédského. A Bedřieh sám umírá brzo potom, dne 28. list. 1632 v Mohuči, v stáří 36 let. Smrt Gustava Adolfa potlačuje úplně do pozadí zájem o jeho smrt. Když utíkal neslavně z Cech, povšimnula si toho celá Evropa, když však neslavně umřel, Evropa si toho skoro ani nepovšimla. A ani vystěhovalci nezaplakali sborem . . .

Že se jméno Bedřichovo i po jeho smrti udrželo v paměti, o to má hlavní zásluhu Kotter, Poňatovská a později Drabík. Rozšířenost jejich předpovědí oživovala neustále naději emigrantů v šťastný konec strastiplného vyhnanství. Proroctví se potom vztahovala ovšem k potomkům Bedřichovým a nepřestávala ani po míru pražském, ačkoli synové zimního krále byli z amnestie vymíněni. Fridericus redivivus zní stále stejným hlasem.172) Později pak jako u Fellina vyrozumívá se jménem Bedřichovým každý, kdo postoupí vítězný boj za svobodu. Ještě po r. 1660 očekává se restituce falckého rodu.


189) Menfiík, 1. c. str. 41.
170) Trost und Schreck, Das ist Göttliche Offenbahrungen, Geschichte und Propheceyungen, so Lorentz Escherer . . . gehabt, 1630. 4°. Aller guten Ding seynd Drey, Das ist Drey gute newe Gespräch durch Gaudentz Pilgram, 1631, i. 6 : Wann der Pfaltzgraff widr ist gesetzt ein — kommen d' Holländer r' auff vom Rhein. Autor o sobě praví: Ich bin . . . ausz Mähren. Český původ zdá se ukazovati i zmínka o umučení Jana Sarkandra a o zavražděni P. Burnatia.
171) Galendarium Bolkenhainnense vaticinatum a Joanne Langer, rukopis knih. Musea král. Českého XI. A. 21, k r. 1631. Podobně Siebenbürgische Pro-phecey 1632, 1. 8 a d.: Gustav Adolf dosadí opět Bedřicha na český trůn a knihovna heidelberská bude vrácena z Říma.
172) Prodromus exequiai'um funestae paciflcationis Pragensis, 1639, 4°. Pro-gnosticon et oraculum veridicum ia annos et tempora hujus postremi seculi tur-bulentissimi bellicosissimique universarum anxietatum plenissimi . . . promul-gatum a Vito Jakessio, 1642, 4°. Srv. ostatně i Crocinovský, Carceres Crociniani 1644, 1. A4, kde se k r. 1636 hovoří o kacíři Timoteovi Pavlův, jenž rozsévá a rozšiřuje ďábelská proroctví.

Předchozí   Následující