Předchozí 0101 Následující
str. 78

známky, ôí modlitby jsou. jest vykreslena a vystínována pérem na levé straně, kdežto titul jest na pravé straně. Obruba rozbíhá se od ôtyrplát-kového nezabarveného květu souměrně na obě strany a zdola od tako-véhotéž květu taktéž obloukovitě a souměrně vine se obruba vzhůru. Prostora, kterouž obepíná íato obruba, jest zaplněna ozdobným písmem stejně upraveným, jako jest titulní nápis.

Většina stránek jest pod horní vodorovnou linkou rámku vyzdobena větvičkami od středu společného modrého na obě strany se vodorovně rozbíhajícími, mírným vzhůru vypnutým obloučkem. Větvičky obsazeny jsou obyčejně na každé straně třemi lístky zelenomodrými, dolů schýlenými.

Před některými začátečními písmenami jsou malá záhlaví: dvě větvičky sbíhající se nahoře ke květu osmieípému hnědě modrému; pouze nakreslený pásek s nápisem; ze srdce modře, červeně, žlutavě, modře a červeně pruhovaného vyrůstají vzhůru obloukovitě proti sobě větvičky zakončené bobulí a dolů ze srdce splývají větvičky s květy zvoncovitými. Většina oddílů nemá vyzdobených záhlaví, nýbrž jen nápisy červeně napsané.

Některá začáteční písmena jsou jednoduchá, jiná rostlinnými motivy prizdobená, tak D končí karafiátem, S jest taktéž květy ozdobeno. Písmeno W jest v ozdobném obdélníkovitém rámečku vmalováno. Z písmena S vyniká trs vodorovný s třemi červenými květy bíle stínovanými. Zasazeno jest písmeno O v karafiátu a vyzdobeno haluzemi bobulí a květů. Pod G jest pod malým stylisovaným srdcem vykreslen malý krucifix. V obdélném rámečku jest O, jehož střed jest vyplněn poskakujícím andělíčkem. Proti písmenu jest zepřen pařáty pták, od něho v opačnou stranu odvrácený. Pečlivě jest vyzdobeno R s celou první řádkou modlitby, též S.

Iniciálky jsou většinou červenomodré, některé též žluté, částečně, modré, částečně zelené a růžové i červené.

Závěrky oddílů jsou vyplněny nákresy krajin a j. Jest vymalován kostel, v levo strom, v pravo na kopci klečící andělíček, brána snad zahrady Getsemanské a při ní anděl k ní kráčející, v pravici držící kalich a levicí vzhůru ukazující. Jinde jest v ozdobném elipsovitém rámečku Kristus pod křížem kleslý a za ním vousatý muž v turbanovitém klobouku, provázený dvěma žoldnéři, majícími helmy. Nad Kristem v oblaku vznáší se dva andělé.

Na jiných stranách jsou závěrky komponovány z motivů rostlinných. Ze srdeovitého podkladu vyrůstají trsy květů červených a modročervených bobulí; jest vymalován roh, z něhož vyrůstají listy a květy. Strana tato zakončena dvěma haluzema květů, kulovatou nádobou bělomodrou, z níž tři květy červené s žlutými terči,na modrých stopkách vyrůstají.

Práce krounského V. Svobody měly vliv na modlitby, jež maloval Jiří Svoboda, učitel v Kameničkách, avšak modlitby jím malované jeví veliký pokrok vůči pracem krounského jeho jmenovce.

Orámování jest prosté ; pravidelně jsou prostory obdélníkové, písmem zaplněné, obtaženy dvojitou čárou nahnědlým inkoustem, jen výjimečně jsou rámky ozdobnější, tak v jedněch modlitbách jest široký rámek zevně


Předchozí   Následující