Předchozí 0105 Následující
str. 82

V jiných modlitbách jest v hustě červeně zašrafované ploše bílá, modře stínovaná nádoba baňatá s širokým, zubovitě ohraničeným okrajem, z ní vyrůstá trs s dvěma bílýma květy, v jichž terčích bílých jest nápis následujícího oddílu modliteb. Nebo zase jest rámek modročervený v rozích osazený květy zvonkovitými, k středu strany obrácenými a uprostřed v elipsovité nezabarvené ploše jest nápis oddílu. Rohy obdélníkem a elipsou ohraničené jsou zeleně zaplněny a uprostřed stran obdélníka jest. květ růžový s žlutým terčem. Pod vodorovnými stranami obdélníka jest po žluté pásce. Na jiné straně těchže modliteb jest dole stuha široká svázaná, z ní vzhůru vinou se ratolesti světle zelené, jichž listy některé jsou žlutě stínovány a mezi listy jsou růžice a nahoře žlutý terčovitý květ se středem růžovým.

Titulní list modliteb z r. 1820 jest obtažen širokou proužkou zevně růžově nahnědlou, uvnitř modravou, nahoře obloukovitě vypnutou, na vrcholí oblouku jest kvítek modrý, uvnitř bílý, od něhož visí zvoncovitý červenavý květ. Rohy rámku jsou obsazeny květy čtyrplátkovými, v nichž protilehlé dva plátky jsou růžově nahnědlé a dva modré. Prvá řádka nápisu jest začata ozdobným D modře červeným a celá prvá řádka jest modročervená, další dílem červené, dílem nahnědlé, text jest psán v těchto i jiných modlitbách obyčejným švabachem, jen první řádky jsou ozdobnějším písmem švabachovým barvou cinobrovou provedeny. Jako titul jest vyzdobena i prvá stránka textu, jenže iniciála jest větší a ozdobnější.

V modlitbách těchto jsou začátky modliteb zarámovány obdélníkovou obrubou zevně světle modrou, uvnitř světle žlutou, kteráž zaplňuje celou stránku a jest na rozích osazena zvonkovitými kvítky růžovými, bíle stínovanými. Na jiných stránkách jsou tyto kvítky nárožní zcela růžově obarveny a rámek obdélníkový jest uvnitř žlutý a zevně růžový, někdy také uvnitř modrý a zevně žlutý, nebo uvnitř žlutý a zevně světle zelený.

V rámcích těchto bývá nadpis oddílu obtažen ozdobným rámkem menším, pod nímž teprv iniciálka jest zakreslena. Ku konci modliteb přestává výzdoba rámků, v nichž text jest vepsán.

Některé strany jsou zaplněny malbami, tak v modlitbách Jiřího Svo-: body z r. 1820 jest na str. 13. nádoba žlutá, čeryeně stínovaná, kulovitá, s širokým okrajem, z něhož vyrůstá skupina astrovitých květů, v hořejších květech jest vepsán nadpis dalšího oddílu modliteb.

Gele strany j&ou zaplněny výjevy ze života Krista. Jiří Svoboda kreslil dosti zručně i postavy, na př. P. Marii při krucifixu. Strana 67 jest vyplněna Davidem na harfu hrajícím, strana 78 jest zaplněna obrazem P. Marie s Ježíškem. Na str. 99 jest vymalován archanděl Michal, držící v levici váhy a pravicí meč plamenný, sám stojí pravou nohou na krku ďábla, pod jeho nohama v mracích se svíjejícího. Archanděl oděn jest po způsobu římských vojínů, na hlavě má přilbu s peřím, na sobě červený plášť, široké rukávy košile má vyhrnuty. Téměř celou stranu 113 zaplňuje obraz sv. Trojice.

V jiných modlitbách Jiřího Svobody jest obraz Ukřižovaného, u něhož klečí asi Maří Magdalena, nebo zase Ukřižovaný, město a pod křížem


Předchozí   Následující