Předchozí 0095 Následující
str. 82

dalo se po krajích českých mnoho, se jmény přepodivnými. Na př. mechanik Tschuggmall dal vyobraziti na ceduli, jak směšný paňáca pokouší se vylézti na rozhoupaný provaz. Obrázek 6. 25.*)

Občas uhostil se po ulicích v městech kukátkář, s truhličkou na skládacích podstavcích, s otvorem zaskleným a otáčeje klikou, bavil toho, kdo zaplatil 6 kr., pohledem na cizí kraje, vynikající osobnosti, výjevy

světské i nábožné. Viz obrázek č. 26.

Zámožnější nastavili si kukátek několik

ve zvláštní boudě, obyčejně na Josefském

náměstí.**)

Také výkony siláekó budily zájem. Roku 1836 Karel Reppo zve na akademii huronsko-athleticko-herkuleskou do Konviktu, slibuje, že pověšen za nohy udrží dva Turky hodující při stole, na židlích, se psem a nahoře usadí se mu tři Turci, mávajíce praporečky.***)

K obrázku č. 6. na str. 30. (Bataillen-sprung) druží se r. 1818 obdobný výkon v cirkusu Bachové. Umělec skokan le Picqus skákal přes stoly atd. Na závěr skočil přes 24 vojáky, šest klečelo na zemi, šest za nimi. Na daný povel od důstojníka vojáci střelili a v tom při skoku uchvátil jim umělec prapor a bez úrazu obě řady přemetem krkolomným přeskočil. Viz vyobrazení č. 28.-]-)

Skokanskými výkony proslul český

cirkus Beránkův, kdež umělci a umělkyně, cizí i domácí, skákali s barikád, nastavených ze stolů a židlic, v záři bengálských světel a malebných ohňostrojů, při tanci vystrojených Tyroláků a Tyrolaček na chůdách, dře-


27. Co unesl silák, pověšený za nohy 1836.


*) Mechanische Vorstellung im Convictsaale . . . Bajazzo mit der Leiter J. C. Tschuggmall, Mechaniker.
**) Das Kunst- und Naturalienkabinet ist nur noch einige kurze Zeit, und zwar bis zum 12. Juni zu sehen . . . Carl Ingermann. Die Aufstellung ist auf dem Josephsplatze, in der dazu eingerichteten Bude . . .
***) Carl Reppo ... 18. September 1836 im Convikt-Saale eine grosze huro-nische athletische herkulische Akademie . . .
f) Montag den 12. Jäner Ibl8 . . . Der k. k. privilegirte Kunst- und Schulbereiter de Bach in dem neu erbauten Circus Gymnasticus auf dem neustädter Josephsplatz . . . Dritte Abtheüung. Hrn. le Picqs grosse ausserordentliche Trampolin-Sprünge, welche überall mit vielem Beyfall aufgenommen wurden. Nach mehreren überraschenden Sprüngen macht er den grossen Sprung über den Ko-lazions-Tisch. 2. Den Metamorphosen-Sprung durch ein 10 Fusz breites Fasz. Zum Beschlusz macht er zum Erstenmal den groszen Bataillen-Sprune über 24 Mann, wo er, in dem sie auf ihn losfeuern, die Fahne erobert. Er hofft hie-durch allgemeinen Beyfall zu erringen.

Předchozí   Následující