Předchozí 0102 Následující
str. 89

s ohňostroji v uzavřených místnostech, na př. v Konviktu roku 1838, v úpravě nebeských těles a pod. Balon se zaskvěl pak na konec září a metal paprsky po temnu v sále.*) Jindy pouštěli balony do povětří na Střeleckém ostrově, na př. roku 1819 v říjnu se sliby, co všecko se při vzletu balonu uvidí, za laciné vstupné.*)

Jindy dívali se Pražané na vzlet balonu ve Stromovce, k níž byl přístup upraven se zvláštními řády policejními. Viz vyobrazení balonů: obr. 42, 43. Vzlet ve Stromovce chválily noviny tehdejší, jen poukazujíce, že vstupné 5 zl., 3 zl. a 2 zl. na pražskou drahotu jest přemrštěné.***)


41. Čaroděj Latour v pecí ohnivé 1812.

Neváháme dopřáti v poznámce místa obšírnému odbornému výkladu o větroplavbě, kterým lákal k návštěvě větroplavec, asi Cech, Václav Tušil. Chlubí se, jak vyletěl s balonem po všech dílech /světa,


*) 1838 27. März im Convict-Saale der russische Feuerkönig Paul/Schwar-zenberg in Kampfe gegen das Element des Feuers, und Karl Koppal, der Wiener Klischnigg, als Maniok-Affe, dann Fr. Schöpfer als acrobatischer Jřúnstler aus Wien, eine Vorstellung zum Besten der Untersttltzangsfondesfar^die durch den Eisstoss verunglückten Bewohner Ungarns .... Zum Beschluss: Ein grosser transparenter Luftballon, vorstellend die Sonne Syrius, welche ihre Strahlen von sich wirft, und den ganzen Saal magisch erleuchten wird.
**) Mit hoher Bewilligung wird beute Sonntag den 27. Oktober 1819 au
der privilegirten Schützeninsel zwischen 5—6Uhr das bereits angekündigte grosze
ärostatiche Experiment betitelt: Der Lorbeerkranz sowohl zumVergnügen, als auch
- zum Vortheil einer armen Familie gegeben . , . Joseph Langmaj'er, Unternehmer.
***) In Allerhöchster Gegenwart Ihrer k. k. Majestäten wird Frau Wilhelmine
Reichard Mittwoch am 31. Mai, Nachmittags pünktlich um 5 Uhr, von dem
Baumgarten aus, ihre vierzehnte Luftreise unternehmen. Bei dem innigen Wunsche -

Předchozí   Následující