Předchozí 0117 Následující
str. 104

@NZ@Směs.

Kratochvilná píseň o Kateřinské merendě ve V.

Zasílám toto pozvání na zábavu Kateřinskou jako ukázku novodobého básnictví prostonárodního. Kateřinské zábavy (srv. Zíbrt, Den se krátí, noc se dlouží, zábavy na sv. Kateřinu), pořádají ženy, což se obyčejně neobejde bez mrzutosti a nespokojenosti, jichž výrazem je také tato posměšná píseň. K vysvětlení některých narážek budiž podotknuto, že pořadalelka (hlavní) sháněla k »merendě« slepice, koblihy »od krtin« byly brambory zabalené v oranžovém papíře, jež se prodávaly. 1. Na merendu pojďte, husy, slepice, budeme veselí tuze velice. 2. Kápne-li vám prase, vemte ho s sebou, ale pojďte honem, nohy mě zebou. 3. Ta pečínka husí překrásně voní, přes pět lotu masa, věřte, je na ní. 4. Nedivte se tomu, neb celý týden krmila 'sem ji samýma plevy jen. 5. Sádla bylo, ženský, k neuvěření, skoro čtyry žlice dobře měřený. 6. Co pak ty bábovky! Ani nemluvím, to dávno už víte, iak já to umím, 7. Páni muzikanti, hrajte vesele, však ono se taky na vás dostane: 8. Dostanete chutný kousek vepřový, jenže málo zelí, ono je drahý. 9. Černou kávu zatím, to je dobrá věc, od krtin koblih k tomu, jenže tvrdý moc. 10. Já jsem selka švarná, já mám kalhoty, na dnešní merendě rozbiju boty. 11. Však 'dybych já tady sama nebyla, která pak byste za mě bláznila. 12. Kdo chce na merenda, musí dát slepici, kde ji máme vzít, mí ubozí mládenci? 13. My vám dáme raděj za to kohouta, až se dostanete za rok do kouta. 14. Jenom si z toho neberte příklad, holky svobodný, nebo by brzo slepice ve vsi žádný nebyly.

15. Na merendu 'sem šel k vůli slepici, na místo ní nesu hodnou opici.

16. Na nohou puchejře, hlava se točí, ty's mě pěkně zvedla, merendo slepičí. 17. Tuto písničku jsem skládal u hospody na sklepě, strachy jsem se celý klepal, že mně někdo naklepe. 18. Nemohl jsem se už dívat na tu selskou pýchu, v hlavě mi jen pořád znělo samé ichu, ichu! 19. A teď jdu už domů z merendy sá;n a sám, že 'sem nic nedostal, z toho si nic nedělám, já mám doma svou slepičku, já si na ni zavolám. Tiskem Martina Bendy z Amstrdámu. Nakladatelství Josefa z Cirkci. Padělání se přísně zapovídá.     Jos. Milota.

Posměšky:

Ptá-li se dítě matky, jakou polévku budou míti k obědu, tu matka mu odpoví: »Mokrou na obé dvě strany.« — Ptá-li se dítě na př. sestry nebo bratra, kde jest matka, tu mu tázaný posměšně odpoví: »Mezi maminkami, přijdou ti dvě.« Totéž se děje, ptá-li se dítě, kde jest bratr nebo sestra, — Říká-li dítě matce: »Já mám hlad,« tu mu ona posměšně odpoví: »_Tak .ho hlaď.« Řekne-li dítě: »Já bych jed,« tu matka odpoví: »J^akjeď.« — Loudí-li dítě něco na svém soudruhu, říkajíc »dej mi,« tu mu soudruh odpoví: »dej my jsou na střeše.« — Ptá-li se nedočkavý synek otce: »Kdy dostanu tatínku nové šaty?« Otec odpoví: »Až pojede Praha okolo, už je k nám obrácena voji.«

    J. Zahrádka.

Předchozí   Následující