Předchozí 0119 Následující
str. 106
káli, že jich bolí hlava, mysleli že honem budu vařit. Vařte si. Tož museli slezl a vařijú.    Aug. Šebestová.

Vědomosti Čechů o Paříži na záčátku věku XIX.

Toleranční kalendář z r. 1804 poučuje čtenáře české o velikosti, rozlehlosti a způsobu života v Paříži na srovnanou s poměry v Praze : Město Paříž podle nynějšího vypsání jest sedm mil dlouhý a dvě míle široký, v němž ulice s 4,000 lucernami každé noci ozářené jsou. Počítá se tu 32800 domů, 550 paláců, 46 malých škol, 28 hlavních škol, 27 akademických a jiných rozličných učených společností; 250 impressí (knihtiskáren), 500 knihkupců, 2000 hostinských domů a 3000 kafíren. Ročně, jak poznamenal prefekt parlamentu, stráví se v Paříži 106 milionů bochníků chleba, 75,000 volů, 15,000 krav, 105,000 telat, 2,200 skopového a 558,575 vepřového masa, 30,000 sudu piva, 46,000 vína, 100,000 centnéřů mořských ryb, 40,000 austrií (ústřic) a za 3 milliony kořalky. — Mezi papežskou stolicí a francouzským zemským řízením stalo se porovnání strany církevních důležitostí : Římské katolické náboženství jest náboženství národů, jakž nyní francouzské země pozůstávají. Podle svých vnitřních služeb Božích a podle ceremonií bude chráněno, s vyjmutím processí, kteréž jen tehdáž povoleno bude, když se uzná, že se beze všech roztržitostí držeti mohou. Všecka francouzská biskupství za. prázdná se prohlašují, však předce někdejší biskupové podle prvního konšela přednesení mají nové bully papežské k utvrzení obdržeti. Všickni biskupové a kněží mají republice slib věrnosti učiniti. Hned po vyhlášení tohoto narovnání v každém kraji zřídí se kancelář, kdež se katolíci zapsati mohou a kdež k zapravení outrat na služby Boží desátek ze svých daní zaplatí. Všickni farní chrámové osadám se navrátí. Francouzští kněží nazpět povoláni byvše, z Cech a jiných zemí do Francouz se ubírali, avšak někteří okusivše již chutného chleba českého, zpátkem se vrátiti nechtěli a tak v pravé pravdě jest ta řeč našich předkův, že Česká země jest špitál cizích národů. Faráři ve dvě klasy byli rozděleni. První budou míti ročně 1500 liver, a druzí 1000 liver, však obecní rady mohou jim z obecních statků nějaký přídavek povoliti.. V Paříži po celém městě ustanoveno jest 12 hlavních far a 36 filiálních chrámů. V papežské bulle, kterouž to porovnání stvrzeno bylo, i tato slova stála (jak upozorňuje Rulík v Kalendáři): »Nechceme tomu, aby duchovní, kteříž po přijatém posvěcení na kněžstvo se oženili, aneb veřejně svůj duchovní ouřad opustili, z naší otcovské péče a lásky vyloučeni byli.«    K. Krejsa.

Podivná jména.

U nás jmenují se dělníci: Kluk, Vybral, Vrabec. Jiní: Zajíc, Kousal, Košťál. Na Kladně jmenují se: Zajíc, Utíkal, Porazil, Kříž    Jos. Lacina.

Pořekadla v Kozle.

Co ti sluníčko ukáže, měsíček ti přinese. (Co ve dno uvidíš, v noci ukradneš.) Co čert lapí, nerad vrátí. Dejkati (na někom něco; říkati: dej!). Ó to je velký pán! Když skočí přes potok, panství skočí za ním. (Žebrák s rancem na zádech.)    K. Pešek.

Předchozí   Následující