Předchozí 0151 Následující
str. 138

se brůna k některé přiblížila. Divně to však vypadalo, když odešla; per rozházené nestačily dračky po celý večer sebrali. Bruna, opustivši místnost, po namáhavé chůzi se opět narovnala. Dlužno dodati, že ehasník. pod kožichem měl mezi zuby provázek, který byl též k dolejší čelisti brůny uvázán; zatáhnutím neb uvolněním zavírala a otvírala tlamu.

2. Obchůzka lucky v Hracholuskách, Protivci a Malém Boru. (Jižní Čechy).

(S vyobrazením.)

Dle sdělení p. Matěje Hájka, rolníka v Hracholuskách, chodí do^ dnes lucka v jejich obci a po celém okolí. Má tělo, ruce a nohy ovázány hrachovinou, slaměnou čáku na hlavě a v ruce cep neb přeslici od kolovratu. Cep bývá též ze slámy upraven. Za lucku se strojí obyčejně mužský, málokdy žena. Proč chodí? Nevíme, je to starodávný zvyk. Vejde za večera váhavým krokem do světnice, poohlédne se kolkolem a napomíná pradleny dutým hlasem: »Nekruť, nekruť!« Při tom jim střásá se zástěr pazdeří. Uzná-li, že některé dobře předou, podělí je shnilými zemáky a často je štípne pořádně. K dračkám se chová podobně jako k pradlenám. Na děti je dosti vlídná, má-li jablka, podělí je jimi, nemá-lí žádných, dostanou též shnilé brambory. Při odchodu vyhrožuje, že se vrátí, nebudou-li se dobře chovat a dodá mumlajíc: »Já jsem proto lucka,, abych noci uštkla.«

I stalo se jedenkráte a byl jsem sám toho svědkem, dodává p. Hájek, že buď ze žertu aneb zlomyslnosti někdo lucku na návsi zapálil a pak ji v potoce ulejvali.

Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá, je též o nás obvyklým pu-řekadlem.

V Protivci a Malém Boru chodí, dle podání p. profesora Jos. Placka, až na paty hraehovinou ovázaná lucka se slaměnou čepicí. Obličej si pomouční anebo si nasadí škrabošku. V ruce drží přesliei a na ní kousek nadité koudele, neboť chodí na ženské, aby pilně předly. Za odměnu, nadělovala jenom brambory.

3. Perychty v Želevicích u Libochovic.

(S vyobrazením.)

Perychty chodí zde v advente po staveních. Bývají dvě i tři. Vstoupí mlčky do světnice. Poohlížejí se po dětech a hodí jim nějaký dárek na stůl, buď suché švestky nebo jablíčka; mnoho nenadělují. Obličej mají pomoučněný a vrchní sukně shrnuté nad hlavami. Sukně tyto jsou bílé i barevné. Chodily ještě loňského roku.


Předchozí   Následující