Předchozí 0216 Následující
str. 203

Museum okresu hlineckého bylo založeno roku 1874. Jest ledy z trvajících fmušeí českých nejstarším českým museem okresním.

Podle pravdy sluší vždy pamatovati, že zásluhu o založení, o rozfcvě}. a zdar musea hlineckého má zasloužilý, všestranně činný pracovník v oboru kulturního vývoje národa českého, Kar.el Adámek. Jeho pomocníkem a pokračovatelem horlivým jest syn jeho, náš vážený spolu-'pracovník Dr. K. V. Adámek. Tento líčí ve II. dílu Zpráv Musea okresu hlineckého utěšenou, úspěšnou činnost Musea okresu hlineckého od roku 1874 do 1908. Prostě, bez cetek honosivých krok za krokem kreslí, jak Museum postupovalo, jak se zdokonalovalo. Nás zajímá podrobné líčení, jak Museum pořádalo výstavu sbírek musejních a v ní věnovalo zvláštní qdd.il sludiu českého národopisu. Srv. připojená dvě vyobrazení.


Jak se »bručí« na bukař (fafrnoch) v Klatovsku. Fotogr. Ferd. Vaněk.

Ve třetí síni byly vystaveny české památky národopisné. Ze sbírek musejních byly tu starobylé malované almary, -misníky a truhly, zakoupené z Vojtěchova, Kladna, Zalíbeného, Blatná a Pláňavy u Hlinská, rozmanité nářadí domácí, kolovrat, přeslice, rožeň, svícen, hodiny, některé talíře malované a j., veliký džbán, mistrovský to kus z hlineckého cechu hrnčířského. .

Živnostenská společenstva hlinecká, uložila do sbírek musejních staré cechovní prapory cechů hlineckých. Byly dosud získány a vystaveny prapory cechů hrnčířského, pekařského, společného, řeznického a tkalcovského.

Celá skříň byla vyplněna vybranými ukázkami vyšívání a krojů z Hlinecká ze sbírky Dr. K. V. Adámka, z níž též v misníku byly vystaveny některé ozdobné mísy a malované talíře a na zdech rozvěšeny četné obrázky na skle malované a fotografie jednotlivých oddělení okresní národopisné a průmyslové výstavy ve Hlinsku roku 1893 pořádané


Předchozí   Následující