Předchozí 0223 Následující
str. 210

nisches Jahrbuch der k. k. Montan-Lehranstalten zu Leoben und Přibraní (Wien, 1861, X. Bd. str. 135)].

Z archivu musea království Českého použito bylo věcí kutnohorských, jež se dostaly z rozprodaného archivu horního úřadu v Hoře Kutné koupí do sbírek Štěpána Bergra a odtud v majetek musejní. Velmi zajímavé a pestré sbírky jsou dvě knížky »Svědomí« z polovice XVI. stol. o formátu půlarchu na šířku přeloženého, které byly nově svázány a čísly I a II označeny.

Archiv sboru »Wocela« v Hoře Kutné nebyl bohužel ještě úplně urovnán, proto bude kontrola mých výpisků obtížná, a to tím spíše, že největší jeho část byla r. 1909 zase předána do A. K. k doplnění horního oddělení.

1. Chleba za chlebem hledati. 1541. »Všickni čtyři páni štajgýři

kaňkovští dali zprávu:.....a my jsme rozkázali Polákovi, aby vort

k ruce vosadil, neb kdo chleba za chlebem hledá [sic, má státi: nehledá], nebývá ho žádenc (A. K. Zprávy M 6). — 1540. [Na schůzi starších i přidaných pořádku havéřů hor Stříbrných v Hoře Kutné bylo mezi jiným mluveno:] .... »nebude-li se hledati chleba za chlebem, hory tyto k spuštění by přišli« (A. K. h. o. čís. 593, fol. 2.). — 1538. [Václav Poklůpek, starší šepmistr kutnohorský, mluvil v rajtunku k nejvyššímu mincmistrovi:] .....»aby na to se myslilo, aby chleba za chlebem hledáno

bylo« (A. K. Zprávy, A 3). — 1523. [Kverci z Janovské cechy žádajíce za prodloužení propůjčky praví:] »že chtí havéřuo více přiložiti, aby mohli božského nadělení užíti a chleba za chlebem dobývati (A. K. h. o. čís. 332, A 2). — 1675. [Z některého z těchto pramenů má asi Jan Kořínek ve Starých pamětech Kuttno-Horských (Praha, 1675, str. 170.) průpověď:] . . . »(jak horníci říkají) chleba za chlebem hledej«.

2. 1675.....»staré Horské přísloví znívalo: dělníci na Horách

Kuttnách roboty mají do soboty a peněz do neděle.« (Jan Kořínek, Staré paměti Kuttno-Horské, str. 42.) Přísloví tohoto v pramenech archi-valních dosud jsem nenalezl.

3. 1675. »Nebo stará připovídka byla: Dokud Osel bude řváti, Hora bude v štěstí státi.«- (Kořínek, Staré paměti Kuttno-Horské, str. 814.) Přísloví tohoto v archivalních pramenech dosud jsem nenalezl.

4. 1620. Na kahand málo míti. »Však juž málo na kahanci« (Dačického Prostopravda dle vydání Strejčkova z r. 1902, str. 71.). — 1675. [Sigmund Kozel z Rajzntalu] »až do léta 1590. na kahanci (jak Horníci praví) málo míval« . . . (Kořínek, Staré paměti Kuttno-Horské, str. 167.) Pořekadla tohoto v archivalních pramenech dosud jsem nenalezl.

5. Mezi léty 1526 až 1530. »Není lepší silnice než z kuchyně do pinvice« (A. M. Kniha písařů dolových, mezi čmáranicí na poslední stránce). Doloženo u Husa. Viz Zíbrt, Obyčeje a pověry pivovarské, Příloha Zacharova Sládka, 1910.

6. 1529. [Jan z Běšín, úředník mince, píše radám komory České:] »Ale já tomu rozumím vedle onoho přísloví, že ani kuře darmo nerado


Předchozí   Následující