Předchozí 0438 Následující
str. 425

Proslulé krajky, čipky slovenské plete, paličkuje stařenka v Po-nikách ve Zvolenské stolici. Zajímají nás i kroje ženské tamější a typy obou žen v pozadí pletařky (obr: č. 2.).

Žnice tamtéž v Ponikách (kroj ženy odvrácené zvláště rázovitý) zachytil Sochán na vyobrazení č. 3.

Po práci oddech. Pospíchá šohaj k děvčeti na besedu. Sešli se v Bošáci u pleteného plotu. Dobrý znalec písní, obyčejů, slavností slovenského lidu zvolil si za ukázku schůzek milostných upejpavé děvče v starobylém kroji Bošáckém, již vylíčeném podrobně od našeho váženého spolupracovníka J. L. Holubyho. Viz vyobrazení č. 4.

Přikvačila zima s přást-kami, pro něž nutno nachystati len. Z Oravské stolice znázorňuje nám tuto práci obrázek č, 5. V důkladném kožichu, chráněna proti zimě, česá pilná ro-botnice len.

Podali jsme tedy dvě řady obrázků Socháňových ze Slovenska. Vybrali jsme výjevy, jež mají vedle umělecké ceny zvláštní význam pro znázornění práce a života lidového na Slovensku, zejména starobylých zvyklostí při primitivním zaměstnání v domácnosti i na salaši. Pouhé slovo, popis třeba z péra odborníka nejlepšího, nepo- ¦ věděly by tolik a tak živě, jako obě naše skupiny těchto roztomilých obrázků Socháňových. Český Lid vyhýbá se podle vědeckého svého pio-gramu reklamě obchodní a nebudiž tato stať i připojené obrázky pokládány za podobné snad obchodní doporučení. Snaha Socháňova plně zasluhuje, jak ukázky uvedené dosvědčují, podpory v obecenstvu.


2. Pletařka v Ponikách. Zvolenská stolice.


Předchozí   Následující