Předchozí 0023 Následující
str. 4

vodům, vyšlým z analyse výšivek, vysvětlením, doplňkem, po případě korrekturou.

Pokouším se o poznání esthetického cítění našeho lidu, pokud nalezlo výrazu ve výšivkách a krojových součástkách. Snad by i těm pracovníkům, kteří by badáním a sbíráním v smyslu shora rozvedeném se obírati chtěli, bylo s jakýmsi užitkem, kdyby na několika příkladech si uvědomili jednotlivé součástky, čili prvky, z nichž pěkný a souladně jednotný účinek výšivky se skládá. Nebude tedy snad od místa, když některé partie z materiálu, který během let jsem si sestavila, byť i materiál ten dosud byl značně kusým, v »Českém Lidu« uveřejním.

Dr. Jos. Volf:

Opočenské procesí do Vambeříc a do Varty.

Opočenské panství tvořilo v 18. stol. po nějakou dobu hlavní středisko celého nekatolického hnutí ve východních Čechách. Stalo se tak působením několika horlivých mužů, kteří dovedli vhodně využiti celkové nálady tajných evangelíků a svésti je k veřejnému vystoupení a k sepsání náboženských požadavků, jak o tom tak zvaná Opočenská bouře obšírně vypravuje. Jednání toto nemělo ovšem jiného výsledku, nežli že účastníky stihl krutý trest. Zároveň zahájila královéhradecká konsistoř a opočenská vrchnost usilovnou práci, aby »vykořenila husitské a nekatolické bludy«, jak se úřední zpráva z r. 1738 vyjadřuje,

Mezi prostředky, jimiž měl býti lid v katolické víře utvrzován, patří i Mariánská procesí, pořádaná ve velikém slohu na náklad hrab. Rudolfa Colloreda z Valsee do Vambeřic a do Varty v pruském Slezsku k zázračnému obrazu P. Marie, »vyhubitelce všech kacířů«. Vambeřice, kamž dodnes putuje na sta tisíce poutníků, měly se svými 18 branami a se svou svatyní, nedávno před tím podle vzoru Jerusalemského chrámu postavenou, jakož i s kalvárií a 89 zastaveními působiti na srdce a mysl poloobráceného lidu a učiniti jej vnímavým pro katolické obřady a zvláště pro úctu Mariánskou. Po několik let vycházela tato procesí pravidelně dva dni před Navštívením P. Marie, t. j. 2. července z kostela opočenského a ubírala se obyčejně přes Dobrušku, Olešnici, Dušníky do Vambeřic, odkudž zašla ještě do Mariánské kaple ve Vartě; touže cestou vracela se pak zpět. Celkem trvala tato pout 5 dní.*)

První takové procesí v počtu 4500 osob vyšlo z Opočna r; 1738. Vedl je kapucínský kazatel P. Rufinus. Pořádek při tom zachová-


*) Vedle tohoto hlavního procesí pořádala se menší procesí do Chlumku a do Chrudimě; r. 1749 účastnilo se tohoto procesí 957 osob.

Předchozí   Následující