Předchozí 0029 Následující
str. 10

teriál ke genealogii a heraldice rodů šlechtických. Kde spisovatel neměl pramenů souvislých, snažil se aspoň mosaikový obraz minulosti Říčan sestaviti. Itam, kde nesouhlasíme všude se spisovatelem (týká se to zejména doby nejstarší, zatemněné nedostatkem spolehlivých a původních pramenů), rádi přiznáváme snahu, aby podal aspoň pozdější i ne vždy věrohodné záznamy pro svoje líčení. Spisovatel podjal se úlohy svojí svědomitě a seč,mohl, vykonal ji obětavě, po letech, dlouhých, pilných příprav, s výsledkem chvály a uznání hodným. Ukázkou jak kniha jest obrázky vyzdobena, připojujeme některá vyobrazení, jež se hodí do Českého Lidu, jednak vyobrazení krojová, výjevy ze života, způsob trestání na ostré hraně dřevěného osla, ukázky záznamův úředních.


Obr. 3. Jízda na dřevěném oslu.

Emil Horský:

Co stála u nás smrt r. 1850.

Všude a všude se naříká na drahotu, jak stoupaly a stoupají ceny ve všem všudy. I ta smrt jest dnes dražší, než bývala. Smrt člověka, myslím: pohřeb, útraty pohřební, než se člověk dostal do klidu svého hrobu. Nemíním snad opakovati sazby nízké štoly Josefínské, a jiné příklady, jak lacino se pohřbívalo. Není můj článek tendenční. Pouze jako kulturní historik vypisuji suše a bez přídavků (kdo chce, ať srovnává), kolik se platilo od pohřbu u nás ppdle sazby, otiskované často po roce 1850, odkud byl též zvláštní otisk vydán. Pravopis a sloh místy ponechávám věrně i na posouzení tehdejšího názvosloví a češtiny ještě nevyspělé.

Všickni obyvatelé království Českého jsou rozděleni v tyto třídy:

»Vyšší urozenstvo. Ze stavu toho náležejí do I. třídy: všechny osoby knížecí bez rozdílu, pak hraběcí, panské a rytířské, jenž c. k. tajné rady, a nejvyšší zemští ouředlníei jsou; do II. třídy: osoby panské a rytířské povědomě mohovitější, nechť již v nějakém král. ouřadě jsou neb nejsou, a do III. třídy: ony panské osoby, jenž po-


Předchozí   Následující