Předchozí 0040 Následující
str. 21

dědiny. Starou, prostinkou zvoničku, urobenou ve známé boudo-vité podobě na návsi v Blátě, fotografoval Fr. Teplý. O vykládání karet často jsme v Českém Lidu psali, ale vyobrazení vykladačky posavad jsme neuveřejnili. Proto vítána jest fotografie vykladačky karet z Prachovic, stařenka s dobráckým, ale potutelným, výrazem tváře, kterou si vybral ze svých studií o typech lidu tajnějšího Ant. Švadlenka. Pro znázornění českého znaku z r, 1536 přibíráme ozdobu na středu kruchty v chrámu sv. Kateřiny, podle, fotografie Jana Štěrby.

J. L—k:

V knihovně starého milovníka písma a čtení.

(Příspěvek ku charakteristice našeho lidu.)

Dovolím si tuto uvésti laskavého čtenáře do zbytků knihovny starého milovníka písma a čtení, jenž byl živ na konci XVIII. a v první polovici století XIX. Jsou to pouhé trosky z knihovny pilného čtenáře, ale přece pořád ještě zajímavé a charakteristické. Knihy tyto s nimiž laskavého čtenáře hodlám seznámiti, sebral, četl a pečlivě choval Josef Nigrin, měšťan a pekař ve Vysokém nad Jizerou, narozený dne 26. března 1780 v témž městě. Byl majetníkem jednopatrového, tehda ještě dřevěného domu na náměstí čísle 55, kdež tenkráte říkalo se »u Janů«. Dům tento při velkém ohni roku 1833 vyhořel a to tak náhle, že Josef Nigrin takřka jen s holým životem vyvázl; ale knihy své přece a-íespoň z části zachránil. Zemřel r. 1850. zanechav knihy své dědici svému, nejmladšímu synu svému Františkovi.

Prohlédněme si knihy ty a srovnejme si je poněkud dle stáří. Mezi nejstaršími knihami upoutá pozor náš silná kniha, v kůži


Obr. 2. Vykladačka karet z Prachovic. Fotografoval Ant. Švadlenka.


Předchozí   Následující