Předchozí 0119 Následující
str. 116

Betlémě, že Pán Ježiš ještě spí, posílá nás k váni, byste mu dali, na kasičku něco přidali, kousek cukru, kousek másla, trošku krupičky, on pak vám to vynahradí v nebi na věky.

    Anna Kotalíková.
Koledy z Lojovic. Pastouškové, vstávejte v Betlémě se svítí, narodil se Kristus Pán, budem radost míti. Okolo něj pudeme, pěkně zpívat budeme, tím ho budem ctíti. A vy, hospodáři, a vy, hospodyně, poďte také s námi, když nemáte sebou co vzít, vemte otep slámy, hospodyňka peřinku do Betléma Ježíšku! Strnad letí» stodolou do Betléma kouká, nese v hubě dva klasy, že mu je vy-loupá, chce je darovat Jemu. Ježíšku malému, narozenému. — Zelená se louka, na tý louce chvojka, pasou se tam jeleni, jedí kaši z hrnka, Přiletěl tam anděl, něco jim pověděl, že se Kristus Pán narodil, aby to každý věděl. My žáčkové malí, rádi bysme brali, koledičku na ručičku jen kdyby nám dali. Jdi dceruško, nahoru, podej mi tu koledu, ať oni si pospíšejí k Ježíškovi malému. — Štěstí, zdraví, pokoj svatý, vinšujeme vám hospodyně, hospodáři i vašim dítkám. Z daleka se bereme, noviny vám neseme. A co vám povíme? Narodilo se děťátko v městě Betlémě na kousku seně. Otec, máti, nepřestává zahřívati — a kolíbka s jeslič-kama rozlámaná. Hospodyně, hospodáři, dejte krejcar, ať nám to spraví truhláři, my to zatím opatříme pro dítě malé, za Vaši lásku Vám srdečně děkujeme.    S. Ptáček.
Koleda z Dobré Vody u Rokycan- Na vánoce, dlouhý noce, nepřiletí vlaštovice, hej koleda, hej koleda. Selka polívčičku hřeje, křičí, že jí v nohy zebe, hej koleda . . . Děvečka z chléva vyběhla, a ta křičí, že by jedla, hej koleda . . . Pacholek v stodole mlátí, sotva jen rukama klátí, hej koleda . . . Sedlák si v hospodě vejská, kobyla žebrama blejská, hej koleda . . . Di sedláče, di si domu, dej kobyle hraehovinu, hej koleda...    J. Šimánek.

Koleda s Vyškovská. Dáte-li mně kubelo, já vám na ní hujedo, dáte-li mně málo, řeknu zaplať pánbu. Dež mně nic. ne-dáte, sak se pudíváte, všecke hrnke vám pokločo, cu v pulici máte! Jiná variace: Dáte-li mně kos medo, ještě včilka pujedo.

    J. Čihařová-OdehnaUwá.

Koledy z Těšínská. Pochválen buď Pán Ježíš s Pannou Marií, vinšujeme Vám večer veselý. Nejprv panu hospodáři, ať se mu na roli daří, potom paní hospodyni, ať se jí daří v kuchyni, aby hrnce nětřískala, sto tolarův zarobila, potom také její dívce, aby nehřešila více, potom také pacholkovi, aby nespal na podkroví, potom také pohoniču, aby něpotratil bičů. — Aj u sušeda košatá lípa, hej nám, koleda hej, košatá lípa. Pod ní tancuje svorná Hanička, hej nám, koleda hej, svorná Hanička, Vleče se za ňu sukně zelená, hej nám, koleda hej, sukně zelená.


Předchozí   Následující