Předchozí 0281 Následující
str. 330

revolucionářem a presidentem republiky (s podobiznou). Dr. Jan Heťben, M. B. Štefánik (s podobiznou).

Prof. Dr. Jindřich Vančura, Arnošt Denis a Slováci (s podobiznou); Dr. Alois Kolísek, Scotus Viator (E. W. Setou Wat-son, s podobiznou a s důkladnou bibliografií jeho spisů na str. 299). Po zásluze O'ba přátelé a zastánci Slováků jsou vděčně oceněni. *

Inž. Josef Botnágl v důstojném a mužném posudku činnosti Slováků (»Slováci v revolučním Národním shromáždění«) osvědčuje znova, jak město Praha (I.—VII.), má ve svém starostovi zkušeného znalce slovenských poměrův a jak upřímného pěstitele opravdové, bratrsky .upřímné vzájemnosti československé.

Logickým postupem látky vede čtoucího Dr. Vávro Šrobár do »Slovenska po prevrate«. Jak srdečně a důtklivě domlouvá cu spisovatel:

Slovensko za tieto roky samostatného života vykonalo ohromný pokrok na poli všetkých odvetví života kultixr.neho a hospodárskeho. Len ľudia milujúci rozvrat, ľudia, ktorým nie je sloboda národa nado všetko na svete, kričia a alarmujú našich susedov — nepriateľov a budia v nich svojou nespokojenosťou chúťky, aby si Slovensko rozdelili a od štátnej jednoty, zabezpečenej medzinárodnými smluvami, odtrhli. Ale nado všetko je naša pevná vôľa žiť slobodne a neodvisle. Prebudený národ slovenský — a on skutočne sa prebudil — nikdy viacej neskloni šiju do otroctva cudzého národa. Až sa mysle upokoja, až desný zápas o politickí! a osobnú moc utichne, prijdú pokolenia, vedomé a vzdelané; tie budú požehnávať všetkých tých pracovníkov a mužov, ktorí v dobách najťažších a nebezpečných stáli tvrdé na svojich miestach, nedali sa sklátit od svojich zásad a svojho presvedčenia, že jedine a výlučne leží 'budúcnosť slovenského ľudu v jeho nezlomnom sväzku s ľudom českým v družnej práci a bratrskej láske.

Poměru československému věnová.ny jsou další .články. Úcty -hodný kmet Joz. Ľud. Holuby (můj vzácný přítel a spolupracovník Českého Lidu od začátku, viz jeho dopisy v č. 7. tohoto ročníku) apoštolskými slovy budí vzájemnou důvěru a lásku Čechů a Slováků. Krátce před svým skonem volá úpěnlivě: Od srdca k srdcu vám tieto slová hovorím. Deň môjho dlhého života je už až k samému západu nachýlený, a nerád by som si poškvrnil posledné chvíle môjho prebývania medzi vámi neúprimnosťou. Osobnej ambície nemám ani nežiadam, ani nehľadám nijakého úradu, ku ktorému nemám schopností a odborného vzdelania a potrebnej sily; nehľadám ani dajakej sinekúry. A keď ináče nemôžem službu prokázat svojmu národu, aspoň


Předchozí   Následující