Předchozí 0287 Následující
str. 336

Půdorys slovenských horských osad je určen podélnou osou údolí, osad v rovině silnicí, tedy rozložení obcí je jednouličné. Zvláštností jsou rozházené »lazy« a »kopanice«, kde toho vyžaduje kopcovitý útvar půdy.

O vnitřku lidových stavení lze toho říci mnoho, třebasže jej ke charakterizovati slovem »chudý«. Vejdeme nejdřív do síně (neboli pitvora, kde bývá někde ohniště a kde se vaří, na př. ve Vážci, na otevřeném ohni. V jiných krajích v síni nestojí nic; v Čataji a okolí u 'Bratislavy celé bývalé ohniště v síni je proměněno v nádherně malovanou vstupní předsíň, jako k bohoslužbě, a ověšenou ozdobnými talíři. Jak kontrastuje s tím taký vnitřek chatrče v horách, v Čičmanech neb Liptove! Tam kouř z pece a ohniště proniká celou světnicí a udí u stropu zároveň maso, než se stropními trámy prodere ven. Odtiid název »černá kuchyně«. Ohniště je při peci v koutě u dveří; peč sama je upě-chována z 'kamenů a hlíny a- topí se v ní ze síně. Při peci stojí zvláštní malé ohnisko1 na svícení loučemi, které se zove »kozub« a z něhož kouř odcházívá zvláštním komínkem ven. Najdeme také po staveních pece kachlové, bubnových, ještě renesančních tvarů ze zelených kachlů. Najdeme však také již plechové sporáky k vaření po domech, které jistě jsou vlastní příčinou požárů dřevěných domů. Staří totiž tvrdí, dokud nebývalo těchto sporáků a komínů, že .nehořelo v dědinách, neb se každá jiskra nad ohništěm vždy udusila. Ani nábytku ve slovenském! obydli není mnoho. Stůl v koutě, koutní lavice při něm, v druhém koutě široká postel, nade dveřmi »fogoš«, polička na hrnečky a džbánky, v koutě lavice, kouteěná skřínka je všecko zařízení. Vše ostatní se ukládá do truhly v komoře. Hořeni stropu se podél světnice táhne trám, zvaný »rošt« neb »mešgerenda« (po-maďarčelé) a přes něj napříč »hriady«, totiž příčné trámce, na nichž výše je poval a 'krov. Na rošt se ukládají nahoru modlitební knížky, kalendáře a zápisy.

Do komory se ukládá jídlo a vše cennější, šatstvo, pak zásoby, a proto komory mívají i v chudých dědinách železné okenice. Na větší zásoby jsou před domy, o samotě, dosti často i uprostřed návsi »sypárně«, t. j. z hlíny nebo z dřeva silně hlinou isolované sklepy přízemní, i .nahoře zaklenuté a hlinoti omazané, aby byly bezpečné proti požárům.

»Navrať« je násyp okolo domu, povýšený nad ostatní terén, aby se mohlo po suchu přecházeti v době dešťů. Brány k domům mají jen v některých krajinách; zvláště ozdot>né jsou .na Zvolenskú a v Ttekově (Očová, Tekovský Rybník s okolím). Vedle »sypáreň« jsou další vedlejší budovy hospodářské při staveních,


Předchozí   Následující