Předchozí 0293 Následující
str. 342

Suikně je na kyčlích »iposbieraná« do »sběrů«, 'které objímn obojok. Podle isberů je sukně vzadu nařasená, do větších záhybů (riasy, rance). Suikně vpředu je »hladká«, t. j. nerancovaná, poněvadž to místo; bývá pokrýváno (zástěrkou. Často je pro úsporu sukna všito vpředu kus konopného plátna. U spodu kolkolem lemuje sukni na 10 cm široká stuha atlasová (»vodová«), tak zvaný plech barivy tmavší nebo bledší než sukně. V Bratislavskú nosí bohatší'selky až 'tři »ípleahy« nad selbou; chudá si to dovoliti nesmí. Ale staré ženy se spokojí též jen jedním »plechem«; někdy stačí též úzká tkanička. Spodek sukně obrubuje obyčejně červená podšívka soukenná (gerliea, o.bramok), dovnitř široce založená. V chudém kraji vystačí jedna ťažká sukňa, ale v krajích zámožných (Nitra, Bratislava) musí míti každá ženská soukenných Siuikní aspoň ve dvou barvách,- některá jich má až patero pro všechny možné ipřipadnosti. Místo soukenných nosily v 18. a v pol. 19. století suikně šustěné (ikromrážové, kamrholové). Pod soukennou sukní nosí se lehčí suikně spodní.

Letnica je podobně upravena jalko sufeně soukenná, jenomže z látky tenší, a bývá strakatě kvítkovaná; i řasy jsou jemnější než na sukni. Z domácího plátna barvená letníce (tlačenica, farbenica) se bere do ipráce, ale do kostela již z koupené látky. Pod barevné letnice oblékají spodní sukni bílou,

"Zástery a fertuchy jsou honosný šat, ale berou se také do práce. Oba názvy iznamenajjí tentýž ipřadmět s tím rozdílem, že kde je »zástera« honosná, tam je »fertueha« do práce a naopak.

V Nitransku a v dolním Trenčansku, když sukni odloží, opáší si k přední 'zástěře ještě izástěru zadní. Na Myjavě je to kąsanie», která se přikládá odzadu a vyíkaisává se; odtud i její název. Kasanica je krátká, ježto jest i rubáč pod ní krátký. Zástěry se skládají do záhybů, nahoře je «dobí vyšívaný obojek. Kasanica je slbíraná do jemných řas a má na obojku harasem vyšívanou »formu«; barví se šafránem, ale v advente se nosí bílá. V Bošáci zadní zástěra má jméno okolek; tento je dlouhý po paty a posbíraný do větších záhybů než kasanica. Okolek se nosí též stále vykasaný, následkem čehož velice bije do očí dlouhý rubáč, vyčnívající zpod poměrně kratičké zástěrky. Zástěrka je zde světlá, pestře vyšívaná, ale do smutku je bílá, vyšívaná žlutě.

V několika župách je honosnou zástěrou šata, v Liptove tak široká, že izaikrývá kol dokola celou sukni.

V Lopašově (Nitra) se na rabáč obléká zástěra bočniea, která je na bocích sbíraná, aby žena v ní měla široké boky. Pyšnější nosí škrobenou zástěru škrobnicu, ale jen ve svátek. Staré ženy


Předchozí   Následující