Předchozí 0306 Následující
str. 303

ves 10 H km na sz. od Zdounek: Na mapě je nakreslen větrák na v. od obce na kopci 341 m, v popise o1 něm není nie a větrák sám prý již nestojí. 2. Chvalnov, ves 12 km na jz;., od Zdiounek: »V obvodu je na j. povětrný mlýn (asi od 40 let)« (str. 145.). 3. Kunkovice, ves 14 km na jz. od Zdounek: Na mapě je větrák na s. od vsi, snad zděný, v popise není o^ něm nic. 4. Litenčice, ves 10 km na jz. od Zdounek: Na mapě je větrák u silnice do Hostie na výšce 373 m, v popise není jmenován. 5. Morkovice, městečko 9H km na z. od Zdounek. Na s. od Mjorkovio po levé straně silnice k Uhřicům je vrch »Na popravě« (s>tr. 4.), nebo »Na spravedlnosti« i(str. 201.), 301 m vys. a na něm stojí (nebo stál) větrák. 6. Něčice, ves 4 km na s. od Zdounek: Na mapě je větrák na v. od vsi, v popise není o něm nic. 7. Nitkoviee, ves 13 km na jz. od Zdounek: U vsi jsou prý dva dřevěné větráky, ale ani v popise, ani na mapě není o nich nic.

XVII. Prostějovský okres není dosud popsáni. V článku prof. Vojt. Janouška: Osídlení Prostějovská a Plumlovska v době historické«, otištěném v Ročence nár. a prům. musea města Prostějova a okolí, roč. IV. 1927 je na str. 79. tento- záznam: »Poblíže Andlerky (osady na s. od Prostějova skoro na hranicích okresu), stojí na křižovatce silnic Andlerka Slatin ice a Třebčín Slatinky samota »Větrák«, patřící k Andlerce. Stával ade větrný mlýn až do let osmdesátých 19. stol., kdy byl za bcxuře stržen. Po něm byla samota nazvána.«

O ostatních větrácích na Prostejovskú bylo již v Č. L. psáno a zprávy o někters^ch budou ještě doplněny. V popisech ostatná oh 26 soudních okresů na Moravě, které ve »VI. m.« již vyšly, nebyly nijaké záznamy o větrácích nalezeny.

Čeněk Zíbrt:

Staročeská tělověda a zdravověda.

Se 13 obrázky.

Eoku 1924 vydal jsem v knihovně, kterou nákladem Bohumila Jandy (Sfinx) rediguji pod názvem »Světlo ve tmách«, jako 4. svazek objemnou knihu »Staročeská tělověda a zdravověda«. Nerad se blýskám zprávami o vlastních knihách v Českém Lidu. Stále ívšak přicházejí dbtazy a .žádosti, abych pod záhlavím »Otázky a odpovědi« uveřejnil podrobnější popis a obsah knihy. Obsah celý vyčerpati nemohu, to by zabralo mnoho místa.

Stručně tady naznačuji, co kniha obsahuje: 1. Úvod, středověký názor světový. 2. Zdravověda Karla IV. od Mistra Havla,


Předchozí   Následující