Předchozí 0130 Následující
str. 128

Časové zprávy.

Slovácké hody v Praze. Spolek českých obchodních cestujících pořádal dne 26. listopadu 1927 na Slovanském ostrově v Praze »Slovácké hody«, skutečné veselí hodů slováckých (posvícení), provedené řízením p. učitele F. Kapouna, pořadatele »Slováckých roků« na Moravě. Přivezl soba je a šohajky z Kyjeva a z Lanžhotska, muziku lanžhotskou. Za hojného účastenství obecenstva ukázal Pražanům, jak slavil lid slovácký »hody« se zdravým veselím, s jásotem pravých písniček, se starodávnými obřady s koláčem »věncem«, se závadkami atd. Viz o slavnosti Národ. 1927, 24. listopadu; F. Kapoun, Slovácké hody, České Slovo. 1927, 25. listopadoi; C. Zíbrt, Slovácké hody, Národní Politika, 1927, 25. listopadu, odpoledník. Protektorem slavnosti zvolili si pořadatelé redaktora Českého1 Lidu, prof. Dra Ö. Zíbrta. Vyobrazení těchto hodů přinesl Pondělník. 1927, dne 28. listopadu, Národní Osvobození 29. listopadu, Národní Politika atd.

Terebelská selská svatba z Podkarpatské Rusi, divadelní

výjev, sepsaný od J. Nesuchá, byla pořádána od družiny selského lidu z Podkarpatské Rusi na Slovanském ostrově v Praze, dne 22. a 23. listopadu 1927.

Dva večery -»Znárodnělých písní«, uspořádá »Sbor pro památníky« ve prospěch Šafaříkovy desky — ve čtvrtek 5. ledna 1928 a (pokračování) v úterý 10. ledna 1928, v koncertní síni »Hlaholu«, Praha II., Riegrovo nábřeží 18, přesně o ^28. hodině večer. Přednášeti bude předseda »Sboru«, prof. Dr. Čeněk Zíbrt, vrchní ředitel knihovny Nár. musea. Písně zazpívají koncertní pěvci: Hanna Čápova, Marie Suchá a inž. Karel Zielecki. U klavíru: Dr. Fr. Sixta. Hudební část vypracovala, a nastudovala Olga Zielecká, odborná učitelka zpěvu. Prameny: »Český Lid« a zpěvníky z knihovny Nár. musea. Předprodej vstupenek (pro oba souvislé večery číslované sedadlo Kč 10-—, nečíslované Kč 6"—) v »Tepně«, Jindřišská ul., »Hotel Pošta«. Čtenáře »(Českého Lidu« a přátele staré české písně upozorňujeme a zveme na zajímavé večery.


Upozorně ní! Teichniiekýim niediopatrenóim nehyila vložena do č. 1. (příloha {obrázek svatyně na Radhošti) jako 'ukáizfaa z díla na-šelbio váženého spotapraico'Vtaíika V. Ji. Obšívaěe, pod niáiavem »Radhošť a Piuisiteviruěl«. PřilkMidlálmie trata přílohu do dvojčísila "i—3 a aá-rwveň přílloíhu další: Valašská Madonna od Ad. Ltebscheira, jiako vihlodtný jeslíiSkioivý dbráiZdk vánoční.

Předchozí   Následující