Předchozí 0184 Následující
str. 182

(»transport«) kúpený v obchode. Žeby bolo bývalo tu iné, murované ohnisko, na to sa nik nepamätá. Dým uniká otvorom, ktorý je prerazený hneď nad ohniskom cez vrstvu hliny až na povrch, kde končí nízkym komínom (videť ho na obr. č. 3.).

Aby bydliská zabezpečené boly proti zavaleniu, podopreté sú zvnútra dreveným rámcom. Je to klietka sostavená z trámov podoby hranola, asi tejto sústavy: Z dvoch dlhších strán jaskyne pozahlábané sú do zeme »stúpi« (stľpy) vo vzdialenosti


4. Domček č. 303. v Štepanově, priechod medzi zemnicomi a obvyklým dedinským domom.

asi jednoho metra. (V zemnici č. 300 je ich sedem.) Sú to zhruba otesané trámy, strednej hrúbky a okolo spojené sú hradami, ktoré lud nazýva »potrevnice«. Každé dva protiľahlé stĺpy spojujú na vrchu »trámi« a na týchto pokladené sú pozdĺž desky, alebo tenké, neotesané drúčky. Táto drevená vložka z každej strany obklopená je zemou. Podlaha je tiež len ubitá hlina. K obytnej miestnosti pripojuje sa z ľavej strany komora, ktorej úprava je v hlavných rysech tá istá jako u izby, len vnú torné náradie chybuje.

Z vonku nad zemnicou je obyčajne záhradka ohradená a oddelená od susednej plotom. (Obr. č. 3.). Patrí majiteľovi zemnice, ktorý pestuje v nej kvety, alebo pasie husi.

Podstatne nelíši sa tento popis ani od ostatných zemníc


Předchozí   Následující