Předchozí 0129 Následující
str. 126

neho zevnějšku, přihrublého neomalenou řečí, jež se divně liší od zbožné vánoční nálady ostatních valachů a od jásavé radosti anjela, zvěstujícího narození Páně.

V tomto čísle popisuje J. Čižmář koledy valachů (pastýřů slovenských) podobně jako J. Stíbal a jiní v posavadních ročnících Českého Lidu. Srv. příslušnou k nim literaturu, hlavně studie Julia Fejíalika ve výročních lidových hrách divadelních na Moravě.

Č. Zíbrt:

Vánoční literatura.

Čeněk Zíbrt, Veselé vánoční hody: Zimní večer na vsi. Živé jesličky, Valaši z Betlému na Slovensku. (Obyčeje, hry a obchůzky v době vánoční, upravené pro jeviště.) Tentokráte hlásím se do oddělaní Literární rozhledy sám. Vydávám nákladem Ing. J. Kutiny v jeho sbírce »Besední pořady« sbírku »Československý národopisný r ok«. Hned vyložím, oč mi jde. Odložil jsem na chvíli péro, sloužící přísné vědě. Zasedl jsem k radostné práci, jež sleduje praktické cíle při studiu kulturně historickém a národopisném. Do roka dojde mi, nechci lháti, jistě přes 200 dopisů prosebných. Ti, kdož žádají za radu, pomoc, pokyny, vědí, že vydávám »Český Lid«, že se obírám studiem lidového života československého, jeho zábav, zvyků, slavností, písní, tanců, obchůzek, obřadů výročních atd. Chválím a rád uznávám snahu nahraditi moderní odrhovačky a sprostonárodní (v pravém slova smyslu) zábavy i vtipy ze spodiny života ,velkoměstského, v nichž libuje si dnešní doba a bohužel opičí se po cizokraj-ných vzorech — tedy nahraditi napodobením pravých, původních zábav a zvyků starodávných, jak je dochovalo podání lidu československého, avšak již ve formách kusých, okleštěných vítěznou moderní civilisací, zkomolených. Žádají, abych jim slovem i obrázky naznačil a scénicky vylíčil, jak se naši předkově bavili, oslavujíce hody výroční, svátky od vánoc do vánoc, i slavnosti rodinné. Dosvědčí mi sta a sta pořadatelů, zejména z kruhů sokolských, že vždy ochotně a nezištně jsem vyhověl. Používaje svých zápisků, náčrtků, jež jsem vypracoval pro zábavy Českých baráčníků, pro »Hrátky a prástky«, zábavně-poučné večery Národní Jednoty Severočeské v Praze, pro besedy zimní Sboru pro památníky, pro večírky zábavně-pouěení sdružení YWCY, pro programy, jež jsem prováděl na Dudáckých besedách v Čechách, na Moravě, v Bratislavě, na Slovensku, ve Vídni, po řadu let: opisoval a rozepisoval jsem


Předchozí   Následující